В Україні запустили виробництво гранульованих добрив

19 червня 2018, 15:46 10277

У с. Хацьки Черкаської області компанія АК GROSSDORF відкрила власне виробництво багатокомпонентних (N, NP, NPK + мікроелементи) твердих мінеральних добрив в одній гранулі, загальною потужністю 35-50 тис. т на рік.

У подальшому компанія має намір наростити потужності до 100-150 тис. т на рік, говориться у прес-релізі.

За інформацією GROSSDORF, за останні 10 років ринок добрив в Україні зростав у середньому на 9% на рік, попри кризу 2014-2015 рр. Проте існує дефіцит виробництва комплексних продуктів, 90% цих добрив імпортується з-за кордону.

З відкриттям виробництва твердих комплексних та азотних добрив у компанії мають намір зменшити нестачу українських потужностей для їх виробництва. Добрива будуть вироблятися методом компактування — певні компоненти під високим тиском стискаються до утворення єдиної гранули. Порівняно з іншими методами утворення гранули, компактор дозволяє оперативно змінювати компонентний склад і випускати продукти з будь-якою кількістю компонентів.

Наразі компанія відпрацювала виробництво гранульованого сульфату амонію і трикомпонентних NPK різних формуляцій. Основною перевагою гранульованих добрив є пролонгована дія та більш точне внесення механічним методом. Першими замовниками цих добрив стали агрохолдинги. У компанії вже доукомплектовують виробничу лінію обладнанням, що дозволить додавати два-три компоненти і робити комплексні добрива з мікроелементами.

«Збільшення конкуренції на ринку добрив підвищує можливість вибору для аграріїв. У кінцевому рахунку це призведе до більшої доступності продукції, покращення сервісу та зниження цін на агрохімію для національного аграрного товаровиробника, підвищення його конкурентоздатності на світовому ринку. Чим більше вибору матиме аграрій — тим більше виграє у фінансовому плані. Відкриття виробництва твердих компактованих добрив — це ще один крок, який наближує Україну до міжнародних виробничих стандартів та переходу на наступний технологічний рівень. Це підвищує можливості українського аграрного виробника на рівних конкурувати з передовими країнами світу у виробництві аграрної продукції», — під час відкриття потужностей зазначив генеральний директор компанії GROSSDORF Андрій Халявка.

 

Сьогодні агрохімічна компанія GROSSDORF вже є одним з лідерів українського ринку рідких добрив. 2017 року частка компанії на ринку КАС склала 15%, таким чином кожна шоста тонна проданого в Україні КАС (карбамідно-аміачної суміші) була вироблена АК GROSSDORF. Після відкриття виробництва компактованих добрив такого ж результату очікують в сегменті гранульованих продуктів. Більшу половину добрив, які виробляє компанія, аграрії замовляють під свої потреби згідно власних формул. Інвестиції у виробництво рідких та твердих добрив склали 150 млн грн.

Компанія GROSSDORF бачить перспективу у ніші адаптивних добрив. «Ми виробляємо максимально індивідуалізований продукт, спеціально під запити та потреби клієнтів, згідно їх формул, додаючи необхідні компоненти. Зараз так працюють у Європі, ці продукти мають менші втрати та дають більший ефект. І за цим майбутнє. Ми віримо у те, що вже за кілька років наша аграрна галузь досягне такої культури землеробства, щоб під кожне конкретне поле агровиробник використовував окреме високотехнологічне добриво», — переконаний комерційний директор компанії GROSSDORF Сергій Рубан.

Запустивши підприємство на стандартному обладнанні, у компанії за допомогою власної інжинірингової служби удосконалюють його відповідно власних потреб.

«Ми покращуємо обладнання уже в процесі монтажу. Усю адаптацію виконують наші спеціалісти. Припускаємо, що вже за два-три роки будемо мати повний цикл виробництва обладнання, щоб розширювати власне виробництво компактованих добрив. GROSSDORF щороку вкладає 200-300 тис. євро в R&D. Завдяки цьому стандартизованих деталей по виробництву рідких добрив фактично вже не лишилося. Більшість технологічних ланцюжків оптимізовані і удосконалені», — наголосив Сергій Рубан.

 

Адаптивні добрива у твердому вигляді набагато простіші для зберігання, транспортування та використання, ніж рідкі, для більшості агровиробників. «У ринковій ніші адаптивних добрив ми максимально корисні нашому аграрію. Можемо випускати унікальні розробки чи формули, адже компактування, на відміну від інших видів гранулювання (прилювання або використання барабана-гранулятора) передбачає поєднання деяких компонентів, які при гранулюванні в барабанах-грануляторах просто не є поєднуваними», — вважає комерційний директор GROSSDORF.

У компанії завданням виробника вважають створення додаткової вартості та випуск якісної продукції. «Європа показала Україні можливий шлях розвитку хімічної промисловості. Тривалий час природний газ — сировина для виробництва добрив — там коштував дорого, і хімічні підприємства працювали на привозному аміаку. Для українських підприємств такий шлях може бути актуальним. Частина українських підприємств навіть у перспективі цього року має можливість працювати на привозному аміаку. Це вигідно. Можна використовувати сировину і створювати додаткову вартість. Європа таким чином зберегла своє виробництво, кадровий потенціал та змогла залишитися незалежною від зовнішніх виробників. Ми віримо у те, що в середньостроковій перспективі адаптивні, високотехнологічні добрива можуть завоювати понад третину ринку», — вважає Сергій Рубан.

У компанії працюють над встановленням додаткового обладнання для переробки злежаних добрив. Кожного року мінімум 1% добрив, які потрапляють на ринок, втрачають свої фізичні властивості та стають некондиційним товаром. За хімічними властивостями вони лишаються такими ж, але агровиробники не можуть їх вносити. У компанії GROSSDORF матимуть можливість переробити їх на гранульовані добрива необхідних фізичних кондицій.


Для довідки: агрохімічна компанія GROSSDORF створена в 2016 році на основі поєднання українського і німецького досвіду роботи на агрохімічному ринку. Основними напрямками діяльності компанії є виробництво, імпорт, транспортування добрив, а також надання послуг з внесення безводного аміаку. Потужність виробництва рідких добрив КАС становить 350 тис. т/рік. Основна спеціалізація компанії — постачання основних добрив для точного землеробства.