В Україні узаконили електронні трудові книжки

05 лютого 2021, 13:37 3406

Верховна Рада України сьогодні, 5 лютого 2021 р., ухвалила у другому читанні і в цілому законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» (№3623).

Відповідне рішення підтримали 265 народних депутатів, свідчать дані на сайті парламенту.

«Законом запроваджується облік трудової діяльності працівника в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов«язкового державного соціального страхування», — пояснюють у ВРУ.

Крім того, документом врегульовано механізм накопичення, обробки та використання цієї інформації, зокрема, для підтвердження наявного стажу роботи та призначення пенсій.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроектом передбачається встановлення п«ятирічного перехідного періоду для включення до Державного реєстру відомостей з паперових трудових книжок про трудову діяльність працівника (протягом цього періоду застосовуватиметься як паперова трудова книжка, так й електронна форма уже наявних або внесених відомостей про трудову діяльність працівника з Державного реєстру).

Після внесення відомостей про трудову діяльність працівника до Державного реєстру, роботодавець зобов«язаний видати оригінал паперової трудової книжки йому на руки під підпис, при цьому також передбачено обов«язок роботодавця вносити на вимогу працівника до паперової трудової книжки записи про прийняття на роботу, переведення та звільнення;

Документом також запроваджується можливість автоматичного призначення пенсії (без особистого звернення особи) зі збереженням за особою права відстрочення виходу на пенсію.