В Україні виробництво чорниці зросло на 14%

31 січня 2020, 10:15 2147

За період 2016-2018 рр. виробництво чорниці в світі зросло, включаючи найбільші країни-виробники цієї ягоди — Іспанію та Польщу. В Україні ріст виробництва склав 14%.

Про це повідомив технічний директор ТОВ «Розетта Агро» Валерій Ляшинський під час Міжнародного форуму «S-FRUIT TRANSFORMATION 2020», передає кореспондент AgroPortal.ua.

«Це пов’язано з тим, що плантації, які були посаджені в Україні в 2014-2015 роках, вступили в плодоношення, і сьогодні ми бачимо, що Україна виходить на новий більш якісний рівень виробництва чорниці. Хоча світовий ринок ще не є до кінця цивілізованим і керується пропозицією, тобто не якістю і попитом, а ціною і тим, що пропонує виробник. Та незабаром цей ринок зміниться, і головним критерієм на ньому все ж стане попит. Українським виробникам потрібно взяти це до уваги», — зазначає Валерій Ляшинський.

За його словами, найбільшим споживачем чорниці серед країн Європи є Великобританія. Відсоток споживання там сягає 45%, а це значить, що саме така кількість від усього населення країни знає цю ягоду і купує її.

«Приріст динаміки споживання чорниці в цій країні за останні два роки склав 5%. Це важливий показник, оскільки споживання чорниці у Великобританії найбільше в Європі й складає 860 г на одну особу. Фактично люди, які споживають чорницю, купують 1,7-1,8 кг цієї ягоди в рік», — розповідає Валерій Ляшинський.

Він також зазначив, що приріст обсягів реалізації чорниці загалом у Європі в 2016 році склав 23%.

«Якщо в 2016 році оцінка ринку склала 166 тис. т, то в 2017 р. — 200 тис. т. Якщо ця тенденція зберігатиметься далі, то через 5-7 років обсяг ринку споживання чорниці в Європі складе 650 тис. т. Щодо глобальних споживань у світі, то, за нашими оцінками, через 7-10 років обсяг споживання чорниці в світі подвоїться, тобто з 1 млн т зросте до 2 млн т», — прогнозує Валерій Ляшинський.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua