В Україні площі ріллі з дефіцитом води сягнуть 70%

05 травня 2021, 08:00 3272

В Україні спостерігається тенденція зростання дефіциту кліматичного водного балансу, внаслідок чого до 2050 року площі ріллі з дефіцитом води можуть сягати майже 70%.

Про це у своєму блозі на AgroPortal.ua зазначає к.ю.н., експертка із земельних відносин асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Елліна Юрченко.

За її словами, існує нагальна потреба у відновленні та розширенні зрошуваних площ в Україні.

«Відсутність проактивної державної політики щодо розвитку зрошуваного землеробства в Україні призвела до відсутності капітальних інвестицій у меліоративну інфраструктуру. Технічний стан насосних станцій, магістральних та розподільчих каналів, водосховищ та інших об'єктів меліоративної інфраструктури є незадовільним. У результаті цього відбуваються великі втрати води на її шляху від водного об'єкту до поля (до 40-50%), насосні станції витрачають забагато електричної енергії для подачі води, тиск подачі води є низьким», — вказує вона.

Усі затрати та втрати впливають на дороговизну зрошення, каже експертка УКАБ.

N.B. Зрошенню в Україні бути?

Порівнюючи дані за 2019 рік врожайності на зрошуваних землях щодо врожайності на всіх посівних площах: для зернових культур врожайність більша на 37%, для соняшнику — на 17%, для картоплі — на 65%, для фруктів та ягід — на 24%, а для овочів — аж у 2,5 рази.