На Дніпропетровщині створять кооператив із виробництва цукатів

06 червня 2021, 12:00 4533

Жителі села Маломиколаївка (Дніпропетровська область), яке за версією онлайн-видання AgroPortal.ua стало «Неймовірним селом України 2020», збираються створити кооператив із виробництва цукатів і запустити його в роботу вже у 2022 році.

Про це AgroPortal.ua розповіла староста Петрівського старостинського округу, до якого належить село Маломиколаївка, Світлана Гарнадко.

N.B. Неймовірні села України 2020: Маломиколаївка, Дніпропетровська область

«У 2020 році бізнес-проєкт із виробництва цукатів нашого села виграв у Всеукраїнському конкурсі «Неймовірні села України». За грантові 100 тис. грн Миколаївська сільска рада закупила конвекційні сушарки, овочерізки та різне кухонне обладнання, яке необхідне для виготовлення цукатів», — розповідає страроста округу.

Акцент у виготовленні цукатів громада села буде робити на гарбузових смаколиках.

N.B. Неймовірне село України під цукати засіє гарбузами 4 га

«Чому гарбуз? Бо це основна культура в господарстві, і коли він лежить зібраний у дворі господині, це значить, що вже завершився городній сезон, і можна відпочивати. До того ж, у нас у селі всі домогосподарства його культивують», — зазначає Гарнадко.

Для фінальної реалізації бізнес-проєкту маломиколаївці планують створити кооператив.

«Наразі ми чекаємо на урожай гарбузів, з якого будемо робити цукати, та підшуковуємо приміщення для централізації виробництва. Перший рік попрацюємо в форматі: хто що може, робить вдома, а далі, коли розберемося з ринком збуту, визначимо обсяги виробництва, будемо кликати людей до кооперативу. Думаю, що стартуємо в 2022 році», — планує Світлана Гарнадко.


Для довідки: конкурс «Неймовірні села України 2020» онлайн-видання AgroPortal.ua проводило за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні. Участь у конкурсі взяло 212 сіл із різних куточків України.

Перемогу та головний приз — 100 тис. грн на реалізацію бізнес-проєкту — отримало село Маломиколаївка Дніпропетровської області. Окрім того, Маломиколаївка отримала відзнаку від Всеукраїнської асоціації громад: протягом 2021 р. село матиме комплексну консультаційну підтримку з питань розвитку громади.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua