Укрзалізниця планує посилити правила користування вантажними вагонами

08 серпня 2019, 10:14 2138

«Укрзалізниця» планує скорочувати термін користування вагонами, з якого перевізникам доведеться оплачувати відтермінування наступної вантажної операції.

Про це повідомив директор з розвитку бізнесу компанії Андрій Рязанцев, йдеться у повідомленні «Укрзалізниці».

Так, проектом рішення правління АТ «Укрзалізниця» заплановано поетапне запровадження показника до формули, що визначає час користування власними вагонами перевізника, з якого буде починатися нарахування плати за перенесення терміну наступної вантажної операції:

- 73 години — з дати впровадження нових умов надання послуг згідно з новим договором приєднання з 01.10.2019 до 31.03.2020 включно;

- 61 година — з 01.04.2020 до 30.09.2020 включно;

- 49 годин — з 01.10.2020 до 31.03.2021 включно;

- 37 годин — з 01.04.2021 і надалі.

«Ми бачимо це як механізм зменшення часу обігу вагону, і я переконаний, що такий механізм дає більший комфорт, більше можливостей безболісно проводити свої операції навантаження/вивантаження, мотивує і підприємства, і «Укрзалізницю» до того, щоб вирішувати питання зменшення непродуктивного стану вагона. Таким чином, ми визначилися з положенням, яке ми виносимо на розгляд правління», — повідомив Андрій Рязанцев.

Він також розповів, що Укрзалізниця врахувала зауваження клієнтів щодо порядку розрахунку платежу за нездійснення наступної вантажної операції.

«Маємо рухатися до дзеркальної відповідальності, яка повинна визначатися за чіткими критеріями. Зокрема графікові відправлення, підготовка вантажного вагону до навантаження будуть йти за повною відповідальністю залізниці. Маршрутні відправки зернових вантажів продаватимуться на Prozorro.Продажі. Клієнти відповідатимуть за дотримання нормативного терміну перебування вагона під вантажними операціями. Такі кроки сприятимуть покращенню операційної роботи Укрзалізниці та задоволенню потреб бізнесу», — наголосив Андрій Рязанцев.

Також уточнюється, що «Укрзалізниця» врахувала пропозиції перевізників і внесла зміни до Порядку визначення плати за користування вагонами підприємства під час виконання вантажних операцій.

«Предметом нового договору є організація перевезення вантажів, надання вантажного вагона для перевезення та послуг, пов’язаних з організацією вантажоперевезень у вагонах різних форм власності й проведення розрахунків за ці послуги», - йдеться у повідомленні.