Українці стали їсти менше хліба і кондитерських виробів

12 травня 2019, 08:00 2276

Виробництво кондитерських та хлібобулочних виробів в Україні за підсумками першого кварталу 2019 р. знизилось на 3,9% та 4,5% відповідно до аналогічного періоду минулого року.

Про це повідомляє Рада з питань експорту продовольства (UFEB) з посиланням на дані Держстату.

В той час виробництво шоколадних виробів демонструвало незначну, але все ж таки позитивну динаміку — 0,8%. Попит на шоколадні вироби має стабільну зростаючу динаміку. Така ситуація не тільки підтримує імпортні постачання, але й зменшує залишки уже готової продукції.

«Українські шоколадні вироби демонструють збільшення (47,3 тис. т у 2019 році проти 46,9 тис. т у січні-березні 2018-го). Причиною такої ситуації є збільшення виробництва цукерок з вмістом алкоголю (+8,9% у січні-березні), шоколаду у брикетах, пластинах чи плитках з додаванням зернових культур (+51,9%), шоколаду у брикетах, пластинах чи плитках з начинкою (+10,3%) та шоколаду і аналогічних виробів із вмістом какао в брикетах, пластинах чи плитках масою більше 2 кг (24,3%)», — говориться у повідомленні.

В той час кондитерський ринок України уже третій місяць поспіль іде на спад, однак це не має негативного впливу на обсяг торгівлі на міжнародних ринках (зафіксоване зростання на 9,4%). До того ж майже половину всього виробництва солодощів у першому кварталі року було експортовано, а 45% забезпечило потреби внутрішнього ринку. Станом на кінець березня загальний обсяг залишків готової продукції становив 1,7 тис. т.

Перший квартал року відзначився зниженням виробництва хлібобулочних виробів (-4,5% проти показника 2018 р.).

«Підтримкою негативної тенденції слугувало зниження вітчизняного виробництва у ключових секторах за рахунок зниження пропозиції борошна на вітчизняному ринку та зменшення внутрішнього споживання», — пояснює керівник Аналітичного відділу UFEB Олександра Кищук.