Українцям будуть платити за викриття корупціонерів

08 серпня 2016, 11:02 2235

Громадянам України за сприяння у викритті корупційних схем обіцяють 10% від вкраденої корупціонером суми.

Про це йшлося на спільному обговоренні законопроекту № 4038А «Про захист викривачів і розкриття інформації про шкоду або загрозу суспільним інтересам», повідомляє громадська організація AgroReforms.

Відповідний проект закону вже опублікований на сайті Верховної Ради. Його суть полягає у тому, щоб стимулювати простих українців допомагати правоохоронним органам викривати корупцію. Крім цього, після викриття корупціонера на час досудового розслідування людині надаватиметься захист.

«Головним питанням сьогодні є подолання страху громадян перед обличчям корупції. Тому цей закон вкрай необхідний», — зазначила народний депутат Олена Сотник. 

Також експерти погодилися, що прийняти закон про викривачів буде непросто, і слід бути готовими до численних перешкод.

За словами Ярослава Юрчишина, головного експерта «Антикорупційної групи» РПР, зараз існує чотири складові успіху, які допоможуть закону якнайшвидше вступити у дію. Це безперервний потік викривачів, суспільна увага медіа, тиск громадських організацій та міжнародна допомога. 

«Це хороша практика, яка вже давно діє в Європі, де кожен вважає своїм обов’язком повідомити, що сусід припакувався у недозволеному місці. Таким чином людини зможуть не тільки зробити суспільно корисну справу, але й отримати за це винагороду», — говорить проектний менеджер аграрної реформи Національної ради реформ Олег Проценко.