Українським фермерам розкажуть про американський досвід вирощування кукурудзи

17 серпня 2020, 13:49 2091

В Україні відбудеться перша конференція Міжнародного аграрного онлайн-форуму «Вирощування кукурудзи: від А до Я» Захід об’єднає декілька конференцій про різні етапи вирощування кукурудзи, починаючи від підбору гібридів та планування технології виробництва до збирання врожаю та агроекономічного аналізу.

Про це повідомляє прес-служба компанії AgriLab.

Також у межах форуму пройде цифровий День поля проєкту Digital Field — першого в Україні полігону аграрних інновацій, на якому було закладено 48 варіантів дослідів за різними системами посіву, живлення, захисту рослин і продуктивності гібридів соняшнику та кукурудзи.

За словами організаторів, тема першої конференції — «Вирощування кукурудзи: найуспішніші рішення з американського досвіду». Експерти із США, України та Канади обговорять ті рішення, які довели свою ефективність в умовах кліматичних змін і зростання вартості виробничих ресурсів.

«Українські ґрунтово-кліматичні умови та умови американського «кукурудзяного поясу» — близькі за характеристиками. Але врожайність, яку отримують фермери США, значно вища. І річ тут не завжди у сприятливих погодних умовах, а в технологічних підходах. Кліматичні зміни змушують змінювати традиційні виробничі процеси: обробіток ґрунту, планування і управління ресурсами, технології внесення добрив та інше. Американські фермери адаптувалися під кліматично-економічні умови сьогодення, тож мають кращий результат. Водночас українським аграріям не слід зволікати, адже до погодних викликів додався ще один — зростання плати за землю, — зауважив СЕО AgriLab Ярослав Бойко. — Наприклад, багато аграріїв в Україні ще досі визначають планову врожайність інтуїтивно, в середньому на масив, не знаючи, скільки «може дати» їхнє поле, тобто без розуміння його ефективного потенціалу. Як результат — собівартість виробництва зашкалює».

Під час конференції обговорять менеджмент родючістю ґрунтів та особливості живлення кукурудзи, специфіку застосування різних типів добрив та технологій їх внесення, поєднання різних технологічних операцій та налаштувань техніки. Конференція буде корисною як керівникам та власникам агрокомпаній, так і агрономам. Для управлінців буде цікавою інформація про агроекономічний аналіз, визначення потенційної прибутковості різних норм азотних добрив при вирощуванні кукурудзи та цифрові моделі управління виробництвом. Агрономи ж зможуть почути відповіді на вузькогалузеві запитання, як от про глибину внесення добрив чи розрахунок норми підживлення.


Для довідки: перша конференція Міжнародного аграрного онлайн-форуму «Вирощування кукурудзи: від А до Я» відбудеться 27 серпня і поєднає онлайн та офлайн-формат. Офлайн-захід відбудеться на базі AgriLab у с. Велика Олександрівка Бориспільського району Київської області. Детальніше ознайомитися з програмою та зареєструватися можна тут.