Буковинські гриби постачаються до США, Канади та Ізраїлю

03 лютого 2019, 09:31 5843

Кооператив «Дари Гуцульщини» з Чернівецької області за сезон переробляє понад 20 тонн грибів, які постачаються до Європи та США.

Про це розповів голова кооперативу Сергій Терен, пише «Молодий буковинець».

Він зазначив, що у перший рік (2015 р. — ред.) кооператив переробив приблизно 12 т грибів, у наступні — понад 20 тонн.

«Спочатку планували переробляти лише білі гриби. Потім зрозуміли, що лісовий ресурс більший. Почали переробляти лисички, опеньки, підберезники. Минулого року вже мали десять варіантів продукції», — зазначає Сергій.

Кооператив виготовляє гриби мариновані, сушені та морожені. Для цього є спеціальне обладнання — сушильна камера, камера шокової заморозки, камера зберігання.

«Продаємо гриби через інтернет-магазин і відправляємо у різні регіони України. Півлітрова банка маринованих грибів коштує 100 грн, сушені гриби, фасовані у півлітрову пластикову банку, — від 50 грн. Уклали контракти із торговельними українськими мережами. Також маємо контакти з фірмами, які продають нашу продукцію за кордон. Тож наші гриби їдуть до Канади, Америки, Ізраїлю, Польщі та Італії», — каже Терен.

За його словами, найважче у сезон встигати переробляти продукцію.

«Іноді за добу нам привозять дві-три тонни грибів. Їм потрібно дати лад, щоби не зіпсувалися. Потім цю продукцію потрібно реалізувати, щоби члени кооперативу отримали прибуток. Взимку також є робота — фасуємо гриби», — пояснив він.

Сергій Терен впевнений, що через кілька років кооператив стане найкращим із переробки грибів в Україні.

«Знаю, що американцям дуже подобається українська продукція. Нам розповідали люди, якщо на полиці супермаркетів у США бачать товари з України, одразу купують їх. Намагаємося, щоби наша продукція була якісна, гарно запакована. Щороку ми закуповуємо нове обладнання. Плануємо купити лінію для сортування грибів. Хочемо залучити до нашого підприємства більше людей з інших районів», — поділився планами голова кооперативу.

Він також зазначив, що завдяки кооперативу люди мають можливість заробити. Є сім'ї, які на день у сезон збирання грибів заробляють 1-1,5 тис. грн, а за сезон декому вдається заробити по 100 тис. грн.