Україна подвоїла експорт насіння до Євросоюзу

26 жовтня 2021, 19:00 2802

Україна за 9 місяців 2021 р. в країни ЄС експортувала 1 154 т зернових культур в якості насіння, що в 2,1 рази перевищує аналогічний показник минулого року.

Про це йдеться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

Як зазначається, експортується насіння пшениці та кукурудзи. Практично з нуля розпочався експорт насіння пшениці, який зріс до 328 т. Основними країнами-імпортерами були: Чехія, Німеччина та Литва. Щодо насіння кукурудзи, то його експорт зріс на 51%, і за 9 місяців 2021 року склав 826 т. Основними країнами-імпортерами насіння кукурудзи є: Угорщина, Німеччина та Румунія.

«На перший погляд обсяг експорту зернових в якості насіння незначний в порівнянні обсягами експорту продовольчого та фуражного зерна. Однак варто зазначити, що вартість насіннєвого матеріалу значно вищий в порівнянні із зерновими з іншим призначенням, і за 9 місяців 2021 року українським насіннєвим компаніям вдалося згенерувати експортну виручку в розмірі $2,1 млн лише від експорту насіння зернових культур в ЄС», — коментує аналітик УКАБ Світлана Литвин.


Для довідки: в кінці 2020 року в Європарламенті відбулося визнання еквівалентності системи сертифікації українського насіння в країнах ЄС, що значно спростило процедурні питання здійснення експортних відвантажень в цей регіон.