Україна здатна замістити біопаливом 35% дизелю і 10% бензину

22 травня 2019, 15:28 2071

Потенціал країни з виробництва біопалива дозволяє замістити до 35% імпортного дизелю, а біоетанолу — до 10% бензину.

Про це заявив керівник сектору «Енергетика» Офісу ефективного регулювання (BRDO) Олексій Оржель, говориться у повідомленні організації.

Як зазначається, Україна понад 62% внутрішнього споживання бензину та 90% дизпалива задовольняє за рахунок імпорту.

«Зважаючи на значну залежність України від імпорту нафтопродуктів, нам вкрай важливо розвивати своє виробництво і збільшувати частку заміщення нафтопродуктів біопаливом», — сказав експерт.

Олексій Оржель пояснив, що для цього потрібні фінансово-економічні стимули та формування гарантованого попиту на моторні біопалива.

Попри задекларовані Енергетичною стратегією цілі на збільшення частки альтернативних видів палива, відповідний потенціал Україні практично не використовується. Так, в світі за рахунок моторного біопалива задовольняється близько 4% транспортного енергоспоживання, а в Україні — менше 1%.

Експерти BRDO провели системний аналіз ринку регулювання виробництва рідких моторних біопалив та дійшли висновку, що розвиток ринку неможливий без вирішення низки економічних та організаційних проблем. Регуляторне поле ринку складається з 35 актів, 7 з яких є неактуальними та/або не відповідають законодавству. Більш того, повноваження у сфері контролю за роботою біопаливної галузі розпорошені між різними державними органами. При  цьому  орган, на який покладена відповідальність за розвиток галузі — Держенергоефективності —  фактично має найменше інструментів впливу на ринок.