Україна домовляється з Китаєм про збільшення поставок агропродукції

08 вересня 2020, 09:12 2628

Україна має намір відновлювати та розширювати експорт сільськогосподарської продукції в Китай, а також залучати китайські інвестиції в сільськогосподарські індустріальні та технопарки в Україні, інфраструктурі та енергетичні проекти.

На цьому наголосила віце-прем«єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом КНР в Україні Фань Сяньжуном 7 вересня 2020 р., йдеться у повідомленні урядового порталу.

«90% кукурудзи, яку імпортував Китай у 2019 році, було українського походження. Ми не зупиняємось на цьому і прагнемо створити ще більше можливостей для українського бізнесу щодо експорту в Китай, а також реекспорту в інші країни, зокрема через вільні митні зони в КНР. Це стосується таких продуктів, як зернові, м'ясо, риба, яйця, ягоди і фрукти, молочні продукти, рослинні масла, кондитерські і лікеро-горілчані вироби, компоненти кормів для тварин та інші продукти. Зараз ми це обговорюємо з нашими китайськими партнерами», — зазначила Ольга Стефанішина.

Сторони обговорили подальше співробітництво в інвестиційних проектах, зокрема розвиток:

- індустріальних парків, що спеціалізуються на зберіганні, переробці, перевалці продовольчих товарів;

- технологічних парків з розвитку та інтеграції виробництва і переробки сільськогосподарських продуктів;

- інвестиційних проектів у сфері транспортної інфраструктури й енергетики, розширення переліку таких проектів в рамках ініціативи КНР «Один пояс, один шлях».

«Україна вже ухвалила з КНР план дій із реалізації ініціативи спільного будівництва «Економічного поясу Шовкового шляху» та «Морського Шовкового шляху ХХІ століття». Зараз ми переходимо до розробки дорожньої карти і створення робочої групи між Посольством КНР та Офісом віце-прем»єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України з метою інтенсифікації співробітництва», — окреслила подальші кроки віце-прем«єр-міністр.