Стефанішина: Україна може стати джерелом для трансферу «зелених» технологій у агросекторі 

09 листопада 2021, 11:26 2308

У питанні кліматичної нейтральності усі країни мають діяти спільно. Якщо кожна країна почне грати свою власну гру, мети досягти не вдасться.

Про це під час Кліматичної конференції COP26 у Глазго заявила віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина.

За її словами, уряди мають об'єднатися та забезпечити усім країнам, що прагнуть кліматичної нейтральності, рівний доступ як до фінансів, так і до трансферу технологій.

«Кожна країна може ділитися технологіями, у яких вона досягла успіху в питанні декарбонізації, а також подумати про ті індустрії, які зараз перебувають поза увагою. І якщо Україна і може стати джерелом для трансферу технологій, то це точно будуть технології в агросекторі. Це та галузь, де ми маємо достатньо експертизи, спроможності та історій успіху. Це частина українського профайлу, яка не підлягає сумніву. Тут ми маємо великий авторитет серед міжнародних партнерів. Ми маємо багато прикладів, як приватні агробізнеси, спираючись на власний досвід, формують порядок денний і фасилітують дискусії, які наша держава має на міжнародному рівні», — зазначає вона.

Загалом же, говорить Ольга Стефанішина, беручи до уваги наш контекст, то український NDC (Nationally Determined Contributions — національно визначений внесок) не надто амбітний, оскільки українська промисловість не є такою розвиненою, а рівень декарбонізації, якого ми досягли на сьогоднішній день, є таким не тому, що Україна була проактивною у цьому питанні, а тому що наша держава не мала достатньо інвестицій в індустріальний розвиток.

«Тому наша мета на наступні 10 років — зберегти динаміку за рівнем декарбонізації, але примножити розвиток економіки. І одним із ключових питань у цьому є розвиток альтернативних джерел енергії: до 2030 року ми хочемо, щоб не менше ніж 25% енергії продукувалося з альтернативних джерел. Загалом же ми вже почали прописувати план декарбонізації стосовно кожного конкретного сектору економіки й сподіваємося, що до кінця поточного року матимемо сформоване бачення цього процесу», — повідомляє віцепрем'єр-міністр. 


Вікторія Євтушенко, AgroPortal.ua