СНАУ будує закритий майданчик для навчальних робіт взимку

20 березня 2019, 16:18 3071

У Сумському аграрному університеті 1 вересня цього року буде відкрито перший в Україні закритий полігон для проведення практичних занять. Проект поєднає отримання теоретичних знань на заняттях та польових у навчально-практичному центрі Сумського НАУ.

Площа майданчику полігона становитиме 80 м2. В ангарі з ґрунтом планують проводити заняття з практичним застосування та налаштування техніки в осінньо-зимовий період.

«Незалежно від погодних умов і пори року студенти зможуть вивчати всі технологічні процеси за різних щільності, вологості, температури ґрунту. Тут можна буде в роботі аналізувати робочі органи й вивчати роботу всього ланцюга сільськогосподарської техніки від обробітку ґрунту до збирання врожаю», – розповів декан інженерно-технологічного факультету Михайло Довжик.

На полігоні хочуть проводити заняття не лише для студентів-механіків, але й для майбутніх фахівців агрономічних і будівельних спеціальностей та для підвищення кваліфікації працівників агропідприємств.

«Йдеться про навчання у трьох напрямках: робітничих професій (студенти коледжів, СНАУ, ДПТНЗ), інженерних спеціальностей (студенти коледжів та СНАУ), підвищення кваліфікації для співробітників сільгосппідприємств та технічних компаній», - розповів ректор СНАУ Володимир Ладика

Проект не має аналогів в Україні та зводиться за прикладом німецьких сільськогосподарських учбових закладів Deula й університету прикладних наук Weihenstephan-Triesdorf. Будівельні роботи почали у вересні минулого року, та вже звели фундамент будівлі. Загальний бюджет проекту становить 9 млн грн, з них вже 2,5 млн грн вже профінансовано з регіонального бюджету Сумської області. Серед партнерів також низка вітчизняних та іноземних агрокомпаній-виробників сільськогосподарської техніки.

Проект буде реалізовано на базі центру точного землеробства СНАУ, який був запущений торік у вересні. У ньому проходять навчання під час практичних занять студенти та підвищують кваліфікацію представники сільськогосподарських підприємств і компаній-виробників техніки.

«Центр точного землеробства створений завдяки успішній синергії влади, бізнесу та університету (СНАУ. – Ред.). Тут молодь має шанс стати професіоналами своєї справи й набути практичні знання, необхідні нині у сільському господарстві», – запевнив Володимир Ладика і запросив до співпраці у створенні закритого полігона бізнес, владу, агропідприємства й інші навчальні заклади.

 

Метою проекту університету є забезпечити отримання практичних затребуваних сучасних професій, підкріпленими практичними навичками, які стануть у нагоді, аби мати гідні робочі місця в Україні та запобігти відтоку молоді за кордон.


Ірина Корчагіна, Agroexpert (Україна) для AgroPortal.ua