Систему дорадництва в агросекторі реформують

01 серпня 2019, 17:26 1984

В Україні планують розробити нову модель сільськогосподарського дорадництва.

Про це заявив заступник міністра аграрної політики та продовольства Віктор Шеремета, йдеться у повідомленні Мінагропроду.

«Дорадництво є ефективним інструментом впровадження державної політики в сфері сільського розвитку та сільських територій. Тому важливо спільно з ФАО, профільними асоціаціями, громадськими організаціями напрацювати нову модель розвитку дорадництва з урахуванням набутого власного досвіду та досвіду інших країн», — наголосив Віктор Шеремета.

Також він додав, що держава, громадськість та асоціації мають працювати у державно-приватному партнерстві.

«В цьому році в рамках фінансової підтримки фермерських господарств передбачено 5 млн грн на часткову компенсацію витрат сільськогосподарським дорадчим службам, пов'язаних із наданням різних дорадчих послуг. Відповідно державна структура має координувати та контролювати цей процес. Від цього також залежить успішність та розвиток малого підприємництва на селі», — зауважив заступник міністра. 

Представники проекту продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) під час засідання робочої групи презентували технічні завдання робочої групи щодо розробки функціонально ефективної та стійкої моделі дорадництва в Україні та представили ключові індикатори для визначення кращих дорадчих практик та досвіду.

Також під час зустрічі учасники висловили своє бачення розвитку дорадництва та вирішили спільно з асоціаціями та громадськими об'єднаннями подати до Мінагропроду свої пропозиції щодо реформування дорадництва.


Для довідки: у 2018 році за напрямом бюджетної програми КП КВК 2801230 «Підтримка фермерських господарств» використано 203,5 тис. грн дорадчими службами Вінницької, Полтавської та Чернігівської областей (з одинадцяти зареєстрованих) за надані 24-м фермерським господарствам дорадчі послуги.

На сьогодні до Реєстру внесено 12 сільськогосподарських дорадчих служб. Крім того, в регіонах здійснюють діяльність 373 сільськогосподарських дорадники та експерти-дорадники.