СБУ викрила схему розкрадання сільгоспземлі чиновниками Держгеокадастру

02 квітня 2021, 09:14 2084

Кіберфахівці Служби безпеки України викрили протиправний механізм відчуження сільськогосподарських земель державної власності.

Оборудку організували посадовці регіональних підрозділів Держгеокадастру під «прикриттям» центрального керівництва, йдеться у повідомленні СБУ.

«Співробітники спецслужби задокументували, що чиновники незаконно вивели через електронні реєстри понад 700 тис. га державних земель. Зокрема понад 2,5 тисячі земельних ділянок оформлювались у порушення діючого законодавства по два і більше разів за одним цільовим призначенням на одну особу, що є грубим порушенням закону», — пояснили у відомстві.

Оперативники спецслужби встановили, що незаконна схема діяла у 22 територіальних підрозділах Держгеокадастру. Кіберфахівці СБУ зафіксували, що корупційний механізм функціонував через «прогалини» у роботі «Національної кадастрової системи» та системи електронного документообігу «Докпроф», яку використовують у багатьох органах влади.

Наразі, СБУ надіслала офіційного листа до Держгеокадастру з вимогою негайно усунути недоліки, виявлені СБУ у роботі інформаційних систем відомства.

«У ході проведення масштабних обшуків у регіональних підрозділах Держгеокадастру та за місцями проживання фігурантів кримінального провадження правоохоронці виявили документацію, електронні носії інформації, комп«ютерну техніку та інші документи, що підтверджують протиправну діяльність», — додали в СБУ.

Триває досудове розслідування за ст. 362 та ст. 364 Кримінального кодексу України.