Розслідування: За «сірими» схемами розпродано до третини землі

18 листопада 2019, 15:23 4042

Значна частина земель сільськогосподарського призначення, незважаючи на дію мораторію в Україні, вже продана за різними схемами.

Про це свідчать результати розслідування видання «Фактор».

Журналісти дослідили ситуацію в Сумській області. Так, у с. Степанівка Буринського р-ну, в якого близько 2100 га в межах сільради, викуплено 460 га за схемами типу договорів емфітевзису чи так званої міни, тобто 22% всіх земель. У той же час найбільше фермерське господарство, яке володіє 1200 га, викупило третину — 370 га.

Також зазначається, що вартість викупу по емфітевзису становить близько 1600 $/га.

Схожа ситуація і в с. Слобода Буринського району. Тут працює 17 сільгосппідприємств, переважна більшість з них є фермерськими господарствами. Ці підприємці обробляють на землях сільської ради близько 7 тис. га.

«Фермерські господарства викупили майже 1000 га у власників земельних паїв за наступними схемами: договорами емфітевзису та довгострокової оренди. У сухому залишку викуплено майже 17% всіх сільськогосподарських земель цього села», — пояснює видання.

Також з'ясувалося, що мер м. Буринь Віктор Ладуха є власником сотні земельних ділянок, а його мати Ольга Ладуха — кількох фермерських господарств (ФГ «Едельвейс-2007», СФГ «Ладуха В.Б.»), що отримали землю через емфітевзис.

В е-декларації Віктора Ладухи, який є членом ВО «Батьківщина» (відстоює продовження мораторію на продаж землі — Ред.) вказано близько 170 земельних наділів, власниками яких є діти чиновника Вероніка та Віталій Ладухи.

Разом з тим, як з«ясувало видання, у більшості випадків місцеві мешканці не проти прийняття прозорих та рівних правил участі в земельних відносинах. Однак одразу видно, що обізнаність населення в даному питанні дуже низька, а люди, які не мають у власності земельних наділів, просто не цікавляться цією реформою.

«Головні противники ринку землі 13 листопада блокували трибуну Верховної Ради з вимогою зупинити дану ініціативу. Це були партії «Опозиційна платформа «За життя» Віктора Медведчука та ВО «Батьківщина» Юлії Тимошенко. Маючи своїх мерів і царьків на місцях, логічно, що політичні сили захищають свій бізнес і займаються популізмом та спекуляцією. У результаті основними критиками прийняття ініціативи є політики-бізнесмени, які вже встигли відхопити добрячий відсоток сільськогосподарських земель», — підсумовує видання.