Розпаювання державних і комунальних угідь принесе бюджету 1,7 млрд грн на рік

13 березня 2020, 08:00 2057

Розпаювання земель державних і комунальних сільгосппідприємств збільшить надходження до бюджету до 1,7 млрд грн щорічно, а доходи громадян — майже на 1,2 млрд грн.

Про це йдеться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

Згідно з розрахунками експертів, у разі реалізації розпаювання земель державних і комунальних підприємств надходження до державного та місцевих бюджетів зростуть з 270 млн грн до 1,72 млрд грн щорічно за рахунок додаткових надходжень від сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору, орендної плати за передану через аукціон державну та комунальну землю.

«Доходи ж приватних землевласників, що отримуватимуть орендну плату в результаті розпаювання, за оцінками становитимуть 1,19 млрд грн щорічно», — вважають в УКАБ.

Також в парламенті розглядається ініціатива щодо розпаювання сільгоспугідь на таких умовах:

- 40% буде розпайовано серед нинішніх та колишніх працівників державних та комунальних сільгосппідприємств, а також працівників та пенсіонерів соціальної сфери, як то школи, медичні заклади, що розташовані на території відповідної сільради;

- 20% земель передбачено для осіб, що брали участь у бойових діях;

- 40% буде передано на приватизацію шляхом продажу або передання в оренду через аукціони.

В УКАБ зазначили, що в 2019 році в постійному користуванні державних та комунальних сільськогосподарських підприємств знаходилося близько 1 млн га сільськогосподарських земель. З цих земель до бюджетів надходили лише платежі земельного податку, що склали близько 270 млн грн.

«Більшість цих підприємств є або збитковими, або їх прибутковість близька до нуля, в той час коли нормою в приватних підприємствах вважається прибуток на рівні 3000–5000 грн/га. При цьому непоодинокі факти махінацій та реального використання земель цих підприємств третіми особами, про що свідчать численні кримінальні провадження», — зазначає генеральний директор УКАБ Роман Сластьон.

В асоціації вважають, що приватизація за запропонованим варіантом врегульовує соціальну несправедливість по відношенню до працівників тих підприємств, що були виключені з процесу розпаювання в 90-х роках та фактично завершує його, а також учасників бойових дій, які подавали заяви, але так і не отримали земельні ділянки. Також такий варіант забезпечує зростання надходжень до державного бюджету, зростання доходів громадян, які отримають земельні паї, зокрема, через можливість отримання орендної плати, а також прибуткового ведення сільськогосподарської діяльності на цих землях.