Рада зареєструвала законопроєкт про ринок землі до другого читання

03 січня 2020, 17:30 3378

Законопроєкт про ринок землі готовий до другого читання. Висновок комітету з усіма правками (4018 правок) зареєстрований на сайті Верховної Ради України.

Про це повідомив міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов на своїй сторінці у Facebook.

Він також зазначив, що згідно з документом, право купувати іноземцям надається тільки після референдуму, право купувати землю мають українські громадяни та юридичні особи засновані (виключно) громадянами України, обмеження в одні руки — 10 тис. га.

«Як рахується обмеження — наприклад, людина має 25% в компанії. Ця компанія є власником 8 тис га. Тоді, рахується, що людина вибрала ¼ від 8 тис = 2 тис га. І ще може докупити 8 тис га. Немає обмежень на пов`язані особи», — додав він.

Також Милованов уточнив, що банки можуть ставати власниками землі. Але тільки через стягнення застави через невиплату кредиту.

«Обмеження в 10 тис га банки не розповсюджується. Банки мають продати землю отриману як заставу протягом 2 років. Всі банки мають право кредитувати землю, незалежно від форми власності. Тобто, банки з іноземним капіталом можуть кредитувати землю, отримувати землю у заставу, але мають продати її. Якщо банки не продають землю протягом 2 років, земля конфіскується на опальній основі. Держава виставляє землю на продаж, забирає витрати, і решту повертає банку», — пояснив міністр.


Для довідки: Верховна Рада 13 листопада 2019 р. прийняла в першому читанні законопроєкт про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення (№2178-10). До другого читання законопроєкту було подано 4700 поправок. Проєкт закону передбачає з 1 жовтня 2020 р скасування заборони на продаж землі.