Виробники цукру закликали депутатів не допустити імпорту цукру

02 липня 2021, 14:13 3515

Національна асоціація цукровиків України закликає Верховну Раду України не допустити прийняття законопроєкту № 5673 «Про встановлення тарифної квоти на ввезення на митну територію України цукру білого».

З відповідними листами «Укрцукор» звернувся до представників влади.

Цукровики зазначають, що впродовж останніх років спостерігається негативна тенденція у цукровій галузі, але законопроєкт № 5673, який на думку авторів покликаний стимулювати збільшення обсягів імпорту цукру в Україну та стабілізувати ситуацію на внутрішньому ринку, негативно вплине на вітчизняну цукрову галузь і призведе до подальшого її занепаду.

У листі наголошується, що Україна на сьогодні має достатні запаси цукру, аби забезпечити споживачів цукром та зберегти стабільні ціни на нього. Також Україна вже покрила можливу нестачу цукру за рахунок імпорту. 

«На початку 2021 року було ввезено 40 тис. т білого цукру. Окрім того, Україна імпортувала в травні 2021 року з Бразилії 60 тис. т цукру-сирцю для промислової переробки на двох цукрових заводах у білий цукор, та ще 27 тис. т цукру-сирцю вже знаходяться на шляху до України, що в свою чергу створить певний надлишок та дозволить повністю забезпечити внутрішню потребу цукру до нового сезону, частково завантажити виробничі потужності та отримати відрахування в бюджет України», — йдеться у зверненні.

За попередніми даними НАЦУ «Укрцукор», залишки цукру на складах заводів-виробників станом на 01.07.2021 становитимуть 220 тис. т (без урахування населення, торгових мереж та с/г виробників). Середнє щомісячне споживання цукру в Україні становить 80 тис. т.

«З урахуванням наведених даних щодо залишків цукру в Україні та обсягу цукру-сирцю, який вже завезений в Україну і буде перероблений, цукру вистачить до початку нового сезону (який, за прогнозами, розпочнеться у 3 декаді серпня цього року). Крім цього, у порівнянні з минулим роком посівні площі збільшились на 12 тис. га та складають 228 тис. га»,  — наголошує «Укрцукор».

Також, враховуючи поточні сприятливі погодні умови (помірна температура та достатня вологість) можна очікувати в 2021 році на достатню урожайність цукрових буряків. Це сприятиме повному забезпеченню внутрішнього ринку цукром у 2021/2022 МР, а також можливому певному зниженню цін на цукор у вересні з початком сезону цукроваріння, резюмують в організації.