Проекти законів по бджільництву і держполітиці пройшли аграрний комітет ВРУ

10 квітня 2019, 11:53 1808

Комітету ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин на засіданні 9 квітня підтримав два законопроекти.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Так, народні депутати переглянули своє рішення щодо проекту закону України «Про основні засади державної аграрної політики та державної політики сільського розвитку», № 9162 від 4 жовтня 2018 р. Після проведення тривалих дискусій між членами комітету, народні депутати підтримали його.

«Законопроект №9162 є надзвичайно важливим для усього аграрного комплексу і являє собою відповідну «дорожню карту» та системне бачення подальшого розвитку аграрної політики в нашій державі. Законопроект є відповідною стратегією розвитку АПК та сільських територій, яка враховує вимоги вітчизняних агровиробників та наших міжнародних партнерів», — говориться у повідомленні.

Законопроектом пропонується розробити на п'ять років План заходів з реалізації основних засад розвитку державної аграрної політики та політики сільського розвитку. Крім того в документі передбачається: запровадження системи моніторингу стану продовольчої безпеки в Україні; створення Офісу аграрного аташе для представництва та захисту інтересів виробників сільськогосподарської продукції за кордоном; гарантування і захист прав та інтересів землевласників та землекористувачів; забезпечення сталого ведення лісового та рибного господарства; підвищення рівня зайнятості сільського населення у сільській місцевості; сприяння розвитку аграрної освіти і науки.

Також парламентарі підтримали в першому читанні законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту бджільництва», №10052 від 14 лютого 2019 р. Він спрямований на захист бджільництва та забезпечення прав власників пасік, встановлення кримінальної та адміністративної відповідальності за порушення законодавства у сфері бджільництва, створення умов для розвитку цієї галузі в Україні, зняття соціальної напруги в регіонах України з високим рівнем зайнятості в бджільництві.