Підписано меморандум по соняшниковій олії: узгоджено обсяг експорту

19 квітня 2021, 17:27 4159

Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко та асоціація «Укроліяпром» сьогодні, 19 квітня 2021 р., підписали Меморандум про взаєморозуміння з метою забезпечення прогнозованого режиму експорту олії соняшникової на 2020/2021 маркетинговий рік.

Як говориться у повідомленні міністерства, у відповідному додатку до документу сторони узгодили граничні обсяги експорту соняшникової олії на 2020/2021 МР, які складають 5,38 млн т.

«Впродовж останніх тижнів ми вели активний діалог з виробниками та експортерами олії. Були різні думки, але в результаті ми вийшли на консенсусне рішення, яке задовольняє усі сторони. Визначений оптимальний об»єм експорту олії, з одного боку, заспокоїть внутрішній ринок і наших споживачів. З іншого боку, погоджений граничний обсяг жодним чином не вплине на наші міжнародні зобов«язання і ми збережемо статус лідера на світовому ринку експортерів такої продукції», — прокоментував міністр Ігор Петрашко.

За даними Держмитслужби, за 7 місяців поточного МР на зовнішні ринки поставлено 3,52 млн т соняшникової олії.

Щодо балансових показників, то у 2020/2021 МР виробництво передбачається на рівні 5,92 млн т. До підписання Меморандуму з учасниками ринку експорт оцінювався у 5,52 млн т. Внутрішнє споживання соняшникової олії в Україні складає 400 тис. т. 

«Ми за цивілізовані правила гри. Підписання меморандуму зніме виниклу напругу як на внутрішньому ринку, так і стане важливим сигналом для міжнародних партнерів України», — розповів генеральний директор асоціації «Укроліяпром» Степан Капшук.


Для довідки: раніше повідомлялося, що Кабінет міністрів України розглядає можливість квотування експорту соняшника з 1 травня по 30 вересня 2021 р соняшникової олії — з 1 липня по 1 вересня.