Перше читання пройшли два законопроєкти з пакету земельної реформи

15 листопада 2019, 12:47 1576

Верховна Рада України 14 листопада ухвалила у першому читанні два законопроєкти (№2194, №2195), необхідні для проведення земельної реформи.

Про це повідомив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тарас Висоцький на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, законопроєкт №2194 «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» підтримали 272 парламентарі.

Крім того, народні депутати 262 голосами ухвалили за основу законопроєкт №2195 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) через електронні аукціони».

«Це означає, що операції з землями будь-якого типу, не лише сільськогосподарськими, будуть відбуватися прозоро. Це стане головним запобіжником корупційного виведення державних земель із державної власності», — пояснив Висоцький.

За його словами, цей законопроєкт потрібен незалежно від того, буде в Україні ринок землі чи ні.

«Адже, по-перше, мова йде про операції з землями будь-якого типу, а не лише сільськогосподарськими. По-друге, законопроєкт передбачає переведення в прозорий онлайн-формат процедур оренди землі, а також угод суперфіцію, емфітевзису та інших угод про передання прав на користування землею», — пояснив заступник міністра.