Парламент готовий розблокувати доступ до інноваційних ЗЗР

26 лютого 2018, 16:23 3634

Верховна Рада України планує на поточному пленарному тижні розглянути чотири законопроекти, що стосуються питань аграрнопромислового комплексу.

Про це повідомив заступник голови комітету з питань аграрної політики та земельних відносин ВРУ Олександр Бакуменко на своїй сторінці у Facebook.

«На цей пленарний тиждень заплановано розгляд аграрних законопроектів: № 6673, № 6606, № 4638 та № 6049-д», — повідомив депутат, підкресливши важливість законопроекту, що врегульовує ввезення пестицидів на митну територію України (№ 6606).

За його словами, на сьогодні склалась така ситуація, що чинна норма ст. 4 ЗУ «Про пестициди та агрохімікати» фактично унеможливлює ввезення в Україну дослідних зразків оригінальних інноваційних засобів захисту рослин призначених для державних випробовувань.

«Тобто стають неможливими наукові дослідження новітніх препаратів, регламентів їх застосування, включення їх в подальшому до сучасних систем захисту сільгоспкультур», — пояснив Бакуменко.

Як зауважив народний депутат, хоч даний законопроект є суто технічним (усуває норму, відповідно до якої, обов«язковою умовою завезення в Україні пестицидів є документальне підтвердження їх державної реєстрації в країні-виробнику) проте є надзвичайно терміновим, адже останнім строком для завезення новітніх засобів захисту рослин, для вищезазначених цілей, є березень місяць (пізніше — розпочинається період вегетації у рослин й, відповідно, внесення препаратів).


Для справки: ранее аграрные ассоциации обратились к депутатам с просьбой поддержать проект закона о внесении изменений в статью 4 Закона Украины «О пестицидах и агрохимикатах» № 6606 на пленарном заседании Верховной Рады Украины 6 февраля 2018 г.