Норкові ферми почали утилізовувати відходи з переробки рапанів

01 листопада 2019, 14:20 4064

Україна відкриває новий експортний напрямок, вже працюють перші три заводи із переробки рапанів. Вітчизняні виробники поступово складають конкуренцію беззаперечним лідерам ринку — турецьким експортерам замороженого м'яса рапанів до країн Далекого Сходу.

Про це повідомляють Факти.ICTV.  

Підтримувати безвідходність технології, що дозволяє власникам заводів збільшувати свої прибутки, допомагає своєрідний метод природної утилізації відходів виробництва, який забезпечують вітчизняні норкові ферми: хутрові звірі споживають непридатні для подальшого використання рештки.

Якщо би норкові ферми не закуповували ці відходи, власники заводів мусили би платити за їх утилізацію доволі великі кошти. Можливість же природної утилізації завдяки розвинутій в Україні галузі звірівництва дозволяє заводам із переробки рапанів знижувати собівартість продукції й таким чином отримувати конкурентні переваги. Особливо у порівнянні з виробниками з держав, де норківництво не є традиційним та не розвивається.

Українські норкові ферми, як відомо, лише у першому півріччі нинішнього року утилізували 25 тис. т відходів птахоферм і рибзаводів, що на 10% більше, ніж торік. При цьому норкові ферми заплатили за ці відходи 225 млн грн, дозволяючи переробній галузі отримати додатковий прибуток. Сумарна вигода птахівників та рибопереробників таким чином становила 380 млн грн: з урахуванням отриманої оплати від норкових ферм та економії коштів, які довелося би сплатити за утилізацію.     

Для відкриття лише одного заводу з переробки рапанів у Очаківському районі Миколаївської області залучили $1,5 млн іноземних інвестицій. Із початком його діяльності робота з'явилася у мешканців кількох сіл. Промисловий вилов рапанів на Одещині та Миколаївщині триває вже другий сезон.