Названі найпотужніші промислові свиногосподарства України

13 травня 2020, 08:00 4126

Незважаючи на тенденції скорочення числа промислових свиногосподарств за останні кілька років, сукупна кількість сільськогосподарських підприємств, що утримують свинопоголів’я, складає близько 1,7 тисячі. Проте основну масу промислового свинарства представляє відносно невелике число свиногосподарств.

Про це повідомляє асоціація «Свинарі України».

Відповідно до цьогорічного рейтингу найпотужніших промислових свиногосподарств в Україні, який щороку складає асоціація «Свинарі України», сумарне маточне поголів’я підприємств, що увійшли до складу ТОП-55, становить понад 3/4 чисельності промислових свиноматок в Україні (майже 161 тис. голів), а сукупні обсяги річної реалізації свиней на забій — 68% пропозиції живця (351 тис. т), вирощеного в сільськогосподарських підприємствах.

В профільній асоціації відмічають, що лише 40% свиногосподарств, що увійшли до тридцятки найбільших операторів ринку свинини, змогли наростити поголів’я, у 2019-му абсолютна більшість із них (25 із 30-ти підприємств) змогли частково чи в повній мірі втілити плани розвитку: покращити умови утримання тварин та їхні виробничі показники, розвинути інфраструктуру підприємства, розширити виробничі потужності за рахунок будівництва чи реконструкції. Та незважаючи на непростий 2019-й та досить турбулентний початок 2020-го, майже всі учасники цьогорічного ТОПу мають плани подальшого розвитку підприємств.