Названо продукти, які вигідно постачати у Саудівську Аравію

04 квітня 2019, 08:00 10783

Королівство Саудівська Аравія — країна з найвищим розвитком у сільському господарстві серед всіх країн Перської затоки. Але, як і інші країни західної Азії  є заручниками несприятливих погодних умов та залежні від імпорту продовольства.

Про це йдеться у повідомленні Ради з питань експорту продовольства (UFEB).

Як зазначається, Саудівська Аравія — одна з найбільших експортерів нафти у світі, яка має величезний резерв цього багатства. У 2017 році ВВП країни становить $686 млрд, а на душу населення  — $53,8 тис.

«Уряд сприяє розвитку промислової галузі та сільського господарства, заохочуючи представників галузі безвідсотковими кредитами. Виконуються перетворення пустельних районів у сільськогосподарські землі шляхом проекту штучного зрошення ґрунту. Країна повністю забезпечує свої потреби у пшениці, томатах, динях, фініках, цитрусових, яйцях, м«ясі птиці, баранині, рибі та креветках. А надлишки продукції навіть експортують, що є великим досягненням для пустельної країни. Досліджуючи імпортний попит Королівства варто відзначити, що найбільше країна купує: рис, цукор, хлібобулочні вироби, вершкове масло, кондитерські вироби з цукром, шоколад», — зазначають у раді.

Зростаючий попит на хліб, солодке печиво, торти та вафлі стимулює до збільшення поставок хлібобулочних виробів з закордону. Варто зазначити, що перші поставки України до Саудівської Аравії відбулися у 2015 році. Загалом вітчизняні компанії у 2017 році виконали поставки на $2,1 млн, що складає 0,4% від усього ринку. Загальна вартість імпорту даної продукції оцінюється у $513,3 млн. Основними імпортерами  хлібобулочних виробів до Королівства стали: ОАЕ, Італія, Туреччина, США.

Шоколаду було імпортовано загальною вартістю $509,1 млн. Україна виконала пробні поставки лише у 2017 році, за що вилучила $250 тис. Ставка мита для України та ОАЕ на шоколадні вироби у вигляді блоків, плиток становить 15%, але існує заборона ввезення на позиції: шоколад з Alcohol та Chocola. На інші продукти даного сегменту мито коливається від 8% до 15%.Основними імпортерами виступали: ОАЕ, Єгипет, Італія, Туреччина.

Також великим попитом у країні користуються кондитерські вироби з цукром: марципани, льодяники, карамель, драже, желейні вироби, мармелад, ірис. Загальний обсяг поставок даної продукції у 2017 році оцінюється у $175,9 млн. Частка імпорту України до Королівства становить лише 0,15% ($264 тис.). Аналогічно, сегменту хлібобулочних виробів перші незначні поставки відбулися у 2015 році. Топ-імпортерами кондитерських виробів з цукром до Саудівської Аравії стали: ОАЕ, Туреччина, Китай, Польща.

Загальний обсяг вершкового масла до Саудівської Аравії оцінюється у $220,1 млн. Варто зазначити, що частка України становить лише 0,9% ($1,94 млн). У 2016 році вітчизняні компанії взагалі не виконували поставок до даної країни. Основними імпортерами вершкового масла виступили: Нова Зеландія — 46,7% від усього ринку, Данія — 10,7%, Франція — 10%. Україна зайняла п«ятнадцяте місце в рейтингу поставок. Ставка мита на вершкове масло для України та Нової Зеландії у 2018 році становить 5%.

«Тому вітчизняним компаніям варто звернути увагу на даний продукт, крім того Нова Зеландія є більш віддаленою від даного ринку збуту. Варто пам«ятати, що даний продукт має невеликий термін споживання, певні температурні особливості зберігання та перевезення», — додають в UFEB.

Пшеничне борошно є одним з тих експортних позицій, які стабільно мають попит на ринку Королівства (зростання на 87% впродовж останніх двох років), проте експорт даної позиції з України відсутній. Загальний обсяг поставок українського пшеничного борошна за 2018 рік склав 305,4 тис. т на загальну вартість $71,2 млн, тоді як імпортний ринок Саудівської Аравії оцінюється у $129,7 млн. Основними конкурентами на ринку для вітчизняного постачальника є Ліван (52% від усього імпорту), Кувейт (34%) та ОАЕ (6,5%).

Для такої позиції як яловичина, поточний рік може скластись вдало, так як 1 квітня 2019 року вдалося погодити умови міжнародного ветеринарного сертифікату. Варто зазначити, що як і з пшеничним борошном постачань яловичини та продуктів з неї на ринок Королівства не відбувалось. Стосовно ситуації у даному сегменті, то імпортний ринок яловичини мороженої у 2017 році оцінювався у $277,18 млн, що на 13,6% перевищує показник 2016 року ($69,3 млн). Топ-постачальниками стабільно є головні світові гравці: Бразилія (42% від усього імпорту), Індія (31,5%), Австрія (14%) та Нова Зеландія (4,4%).

Загалом ринок продуктів харчування у Саудівській Аравії оцінюється у $9,4 млрд, агропродукції — $3,8 млрд.

«Королівство перебуває у постійному розвитку аграрної галузі та промисловості. З кожним роком країна все більше забезпечує власне споживання, що в майбутньому приведе до зниження імпорту», — зазначають у аналітичному відділі Ради з питань експорту продовольства.