Національний фонд досліджень отримав очільника

28 вересня 2019, 11:46 2475

Уряд призначив виконавчого директора Національного фонду досліджень (НФД) — цю посаду обійняв Борис Сорочинський.

Відповідне розпорядження було прийнято під час засідання Уряду 25 вересня 2019 року, йдеться у повідомленні Міністерства освіти і науки України.

«Для відбору кандидатів було проведено відкритий конкурс — на нього подалися 9 претендентів. За підсумками співбесід наукова рада фонду провела таємне голосування й прийняла рішення рекомендувати кандидатуру Бориса Сорочинського. Її також погодив Науковий комітет Нацради з питань розвитку науки і технологій, який виконує функції наглядової ради Нацфонду», — йдеться у повідомленні.

Як зазначається, Борис Сорочинський очолить один із органів управління НФД — виконавчу дирекцію. Вона забезпечить: поточну роботу НФД; організацію та проведення конкурсів; укладання договорів; контроль цільового використання бюджетних коштів; звітування та забезпечення документообігу.

«Це призначення — один з фінальних організаційних кроків, що необхідні для старту повноцінної роботи фонду. Адже саме виконавчий директор має надати пропозиції щодо чисельності, структури та штатного розпису НФД, кошторису, бюджетних запитів тощо. Також він призначає та звільняє працівників дирекції фонду», — пояснюють у міністерстві.

Тому найближчим часом Борис Сорочинський повинен буде розробити структуру та штатний розпис фонду, сформувати команду виконавчої дирекції, завершити реорганізацію Держфонду фундаментальних досліджень, правонаступником якого є НФД,  та вирішити питання оренди приміщень.

Водночас для початку надання грантів фонду також треба буде затвердити порядки конкурсного відбору та фінансування проєктів, формування та використання коштів.


Для довідки: Борис Сорочинський народився 16 серпня 1956 року. Наукову діяльність розпочав 1978-го аспірантом в Інституті фізіології рослин Академії наук. Відтак обіймав посади наукового співробітника, завідуючого лабораторією, заступника директора, завідуючого відділа в наукових установах. На момент обрання виконавчим директором НФД працював старшим науковим співробітником ДУ “Інститут харчової біотехнології та геноміки Національної академії наук України”. Доктор біологічних наук.

Національний фонд досліджень було створено 4 липня 2018 року . Його головною функцією буде грантова підтримка досліджень та розробок українських вчених попри їх відомче підпорядкування. На 2019 рік для початку роботи Фонду держбюджетом передбачено понад 260 млн гривень.