Податкове законодавство не влаштовує 20% представників бізнесу

19 червня 2019, 14:32 1987

Бізнес не відчуває змін у податковій системі.

Про це свідчать результати опитування, говориться у повідомленні Європейської Бізнес Асоціації.

Нова хвиля опитування серед експертів членських компаній за період листопад 2018 — березень 2019 року демонструє, що настрої експертів застигли на місці — показник «Податкового індексу» склав 2,98 балів з 5 можливих, для порівняння — показник попереднього періоду був 2,97. Індекс все ще знаходиться в негативній площині та жодного разу не перетнув нейтральну позначку в 3 бали за всю історію досліджень з 2011 року.

«Маємо деякі точкові покращення в оцінках респондентів, які однак не вплинули на загальний результат. Так,  57% експертів вважають якість податкового законодавства України задовільним, тоді як у попередньому періоді таких було 48%. Частка невдоволених якістю податкового законодавства складає 23%, водночас ще 20% респондентів вважають його якісним», — зазначають в ЄБА.

У попередній хвилі опитування думки експертів щодо того, наскільки чинний податковий режим сприяє веденню бізнесу розділилися практично навпіл, цього разу переважна більшість — 68% респондентів оцінили режим як сприятливий веденню бізнесу, а 32% — як перешкоджаючий.

«А от в оцінках експертами процесу адміністрування податків та підготовки податкової звітності бачимо швидше негативну динаміку. Цього разу тільки 13% експертів оцінили даний процес позитивно. Натомість 37% вважають процедуру обтяжливою. Минулого року позитивну оцінку дали 30% респондентів, а негативну — 45%. Збільшилась кількість респондентів, які дали даній процедурі нейтральну оцінку», — уточнили в ЄБА.

За даний період прояви фіскального тиску відчули на собі 29% опитаних (дані попереднього періоду співпадають). 28% повідомили про те, що тиск був майже відсутній і 18% експертів взагалі не зіштовхнулися з цим явищем впродовж досліджуваного періоду.

Результати опитування показали, що кількість незадоволених якістю податкових сервісів лишилася такою ж, як і минулого року — 24%. Натомість 35% опитаних підтвердили, що задоволені якістю податкового обслуговування і ще 41% продемонстрували нейтральне ставлення.

Асооціація також опитала, чи потребує податкове законодавство України радикальних змін або ж необхідно лише сумлінно виконувати норми чинного законодавства (1) та якими можуть бути наслідки впровадження Плану BEPS в Україні (2).

«Як виявилось, 87% експертів вважають, що податкове законодавство України потребує сумлінного виконання норм чинного законодавства і лише 21% переконані, що необхідні радикальні зміни», — свідчать результати опитування

Щодо наслідків впровадження Плану BEPS в Україні, то 50% опитуваних вважають, що це призведе до влучного збільшення тиску лише на несумлінних платників податків, а 26% очікують збільшення тиску на всі компанії. Ще 40% переконані, що варто очікувати перегляду пільгових/спрощених режимів оподаткування, а 35% вважають, що відбудеться повернення доходів з «офшорних» юрисдикцій в Україну.