На Житомирщині органічним виробництвом займається 21 підприємство

19 квітня 2021, 12:57 3738

На Житомирщині 21 аграрне підприємство займається виробництвом органічної продукції, загальна площа органічних земель в області складає 22 тис. га.

Про це повідомив депутат Житомирської обласної ради, засновник ПП «Галекс-Агро», ТОВ «Органік мілк», ТОВ «Органічний м’ясний продукт» Олександр Ющенко під час круглого столу «Підтримка органічного виробництва в Україні: механізм 2021 року та нові перспективні напрямки».

«Житомирщина потужно займається органічним виробництвом. З обласного бюджету на цей напрям виділено 3,3 млн грн на сім років, у середньому на рік припадає 400 тис. Кошти будуть спрямовані на підтримку суб’єктів господарювання, які мають до 1 тис. га сільгоспземель для сертифікації, а також для компенсації витрат на придбання посівного матеріалу», — зазначає Олександр Ющенко.

За його словами, окрім цих програм, органічним виробникам, які займаються тваринництвом, можна скористатися державною програмою з відшкодування 80% вартості придбання племінного матеріалу та компенсацією на будівництво тваринницьких будівель.

«Торік ми отримали 14 млн грн за будівництво і введення в експлуатацію першої черги нової ферми в селі Рогачів. Для розвитку органіки потрібна суттєва державна підтримка, і ми знаємо, що виробники в інших європейських країнах її отримують. В Україні поки немає належної підтримки», — зазначає Олександр Ющенко.

Він пропонує збільшити розміри дотацій для органічних виробників за рахунок впровадження додаткового податку для сільгосппідприємств, які використовують ЗЗР.

«Це буде справедливо, адже в органіці ми не отримуємо кукурудзи 100 ц/га, а лише 50-60 ц/га, ми не можемо дозволити собі більш продуктивні породи корів, які давали би більше молока, через певні обмеження в органічному виробництві», — розповідає Олександр Ющенко.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua