На Херсонщині ціле село займається вирощуванням картоплі

16 травня 2020, 09:00 11116

На Херсонщині є три картопляні локації — Чулаківка, Великі Копані та Нова Маячка. В Каховці — промислові обсяги, фермери садять по 300 га. У сезон тільки з села Нова Маячка відвантажується 300-400 т картоплі на добу. Тут 3 тисячі дворів, і в кожному займаються картоплею.

Про це розповів спеціаліст із розвитку плодоовочевого ринку UHBDP Валерій Федоренко в інтерв'ю Аgravery.

«В Херсонській області історично вирощувалась молода картопля. Її конкурентна перевага в тому, що вона з’являється на ринку наприкінці травня — початку червня і торгується до липня. Смакові уподобання українських споживачів створюють попит на ранню продукцію плодоовочівництва — вони в червні хочуть малосольних огірків та ранньої картоплі. Зараз все змінюється, але ці тренди залишаються стійкими», — розповідає Валерій Федоренко.

За його словами, в регіоні з малими фермерами з метою підвищення їхньої прибутковості працює Український проєкт бізнес-розвитку плодоовочівництва. Проєкт, працюючи з дрібними виробниками, стимулює кооперацію, агрегацію, об'єднання їх у групи, формування товарних партій, просування їх на більш рентабельні ринки.

«Цьогоріч проєктом було вибрано дві групи учасників для нової ініціативи — по ягодам і по ранній картоплі — для спільної роботи фермерів під супроводом команди фахівців. Як спеціаліст супроводжую групу картоплярів, ведемо виробництво сумарно на 19 га у с. Нова Маячка. Також із групою працюють агроном, маркетолог, фінансовий аналітик і консультант зі збуту та продажів. Це цікавий досвід, така робота в Україні з картоплярами проводиться вперше. В подальшому ці фермери можуть об'єднатися у сільськогосподарський кооператив», — розповідає Валерій Федоренко.

За його словами, в рамках проєкту порахували собівартість продукції за підсумками минулого року, проведено аналіз ґрунту, насіннєвого матеріалу.

«За нашими підрахунками, фермери-картоплярі торік працювали у збиток. Зараз ми визначили точку беззбитковості, і це перше, що треба розуміти, щоб орієнтуватися, за якою ціною продавати. Також дійшли висновку, що локальні агротехнології, які використовують місцеві виробники, не відповідають сучасним вимогам, зокрема, кліматичним змінам. Та техніка, яка є в наявності у фермерів, розрахована на занадто вузькі міжряддя картоплі. Технології вимагають ширших відстаней, бо інакше ми втрачаємо і в якості, і в урожайності. Цьогоріч змінили технологію — збільшили міжряддя, глибину посадки», — розповідає Валерій Федоренко.