Ринок землі можуть запустити без Верховної Ради

06 лютого 2017, 14:50 4563

Сьогодні запустять подання до Конституційного суду України вимоги щодо скасування мораторію як такого, що обмежує права та свободи громадян України.

Про це на своїй сторінці у Facebook пише народний депутат України Олексій Мушак.

«Є порушення як мінімум 5 статей Конституції, серед яких основне — це порушення права власності, яке складається з трьох частин: володіння, користування та розпорядження. Саме останнього позбавлені громадяни України. Згідно з процедурою, вже через 6 місяців КСУ може відмінити мораторій і де-юре запустити ринок землі», — зазначає парламентарій.

За його словами, 15 років тому був уперше введений мораторій на купівлю-продаж землі строком до 2005 р.

«Це був тимчасовий вимушений захід. Але з часом він розрісся в безстрокову історію. Наразі він приносить нелегальні заробітки чиновникам, що управляють 10 млн га державних земель. Також це обмеження дозволило з«явитися великим латифундистам. Через мораторій орендна плата за землю в рази, а інколи в десятки разів менше, ніж в Європейському союзі і будь-якій розвиненій країні», — додає Мушак.

Таке обмеження, на переконання народного обранця, «сприяє закріпаченню селян і дешевому використанню української землі. Це порушує права як 7 млн власників, так і 42 млн громадян України, які не мають можливості легально купувати землю.

«Саме тому вважаю необхідним і правильним запустити подання до КСУ з вимогою скасування мораторію», — резюмував він.