Борошномели та пекарі просять обмежити експорт зерна. Інакше хліб різко здорожчає

27 березня 2020, 11:30 3667

Асоціація «Борошномели України» та Всеукраїнська асоціація пекарів закликають обмежити експорт зернової продукції продовольчої групи з метою недопущення різкого зростання ціни на хліб.

Про це йдеться у зверненні асоціацій до Президента України Володимира Зеленського, прем'єр-міністра Дениса Шмигаля і міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігоря Петрашка.

«З огляду на розгортання в світі пандемії вірусу COVID-19, економіку України очікують непрості часи. Зміна та ускладнення логістичних маршрутів, підвищена волатильність світових ринків і підвищений попит на продукти харчування з огляду на запроваджені по всьому світу карантинні заходи уже починають негативно відображатися на українських компаніях, які працюють в секторі постачання продовольчих товарів», — зазначили в асоціаціях.

Через карантин відбувається закриття деяких підприємств, звільнення працівників чи їхній вихід у позапланові відпустки за свій рахунок. А суттєве зниження платоспроможності населення уже в найближчі тижні відіб»ється на роботі виробників.

«Пекарська та борошномельна галузі у ситуації, що склалася, є одними зі стратегічних для забезпечення продовольчої безпеки України. Утім, низка факторів ставить під загрозу спроможність наших підприємств виконувати цю соціально важливу і необхідну функцію у цей складний час», — підкреслюють в асоціаціях.

Зокрема, як зазначають «Борошномели України» та Всеукраїнська асоціація пекарів, на сьогодні склалася критична ситуація на внутрішньому ринку зерна. Через зростання попиту на зовнішніх ринках і через сезонні фактори збільшуються ціни на продовольчу пшеницю.

«Приміром, лише за останні десять днів середня ціна на пшеницю другого і третього класу зросла на 400-500 грн/т. Таке здорожчання уже в найближчому майбутньому призведе до зростання ціни на борошно всіх сортів на 500-600 грн/т. Оскільки борошно у собівартості хліба складає понад 40%, то й підвищення ціни на цей товар першої необхідності для громадян на 15-20% є майже доконаним фактом», — пояснюють вони.

Виробники хліба намагаються максимально оптимізувати виробничі процеси, аби зростання не було різким і болісним для споживачів. При цьому підприємства галузі вживають безпрецедентних заходів безпеки на виробництві, аби максимально захистити споживачів і працівників від розповсюдження небезпечного захворювання.

«Крім того, ми повністю і безперебійно забезпечуємо зростання попиту на хліб і хлібобулочні вироби в роздрібній мережі (наразі зафіксовано зростання такого попиту на 30-40% від нормального сезонного рівня, а в деяких точках зростання кратне), аби не дати створити у населення відчуття паніки через відсутність найголовнішого і найнеобхіднішого продукту — хліба.

У обставинах, що склалися, ми звертаємось до вас із проханням допомогти нам зберегти нинішній рівень цінової політики і убезпечити споживачів від різкого підвищення цін на хліб і хлібобулочні вироби. Одним зі способів це зробити ми бачимо запровадження тимчасового обмеження на експорт зернової продукції продовольчої групи в обсягах, які необхідні для забезпечення потреб внутрішнього ринку на період очікуваної тривалості карантинних заходів», — підкреслили в асоціаціях.

«Борошномели України» та Всеукраїнська асоціація пекарів розуміють, що такий крок може викликати незадоволення у частини експортерів, тому готові надати детальні пропозиції щодо механізму регулювання цього питання в рамках національного антикризового штабу з протидії пандемії чи на будь-якій іншій оперативній та ефективній платформі для діалогу виробників і влади.

Текст звернення