Думка: Україні вже зараз слід братися за зміни в агрополітиці

22 жовтня 2019, 11:18 1753

Зміни в сільському господарстві Європи з метою збереження екології жваво обговорюються в суспільстві та викликають обурення з боку фермерів. В Україні необхідно вже сьогодні розпочинати обговорення цього питання, щоб уникнути проблем ЄС.

Таку думку висловив президент «Українського клубу аграрного бізнесу» (УКАБ), генеральний директор ІМК Алекс Ліссітса на своїй сторінці у Facebook.

Він зазначив, що велика кількість фермерів зараз протестує по всій Німеччині. Фермери вийшли на дороги з тракторами проти так званого «аграрного пакету» німецького уряду.

«Аграрний пакет» німецького уряду, це, по суті, відповідь на запити суспільства щодо того, аби сільське господарство менше впливало на зміни клімату, було більш екологічним та менше завдавало шкоди суспільству», — пояснив Ліссітса.

За його словами, «аграрний пакет» у Німеччині передбачає зменшення використання добрив, посилення контролю за їх використанням. Також мова йде про те, яким чином використовувати ЗЗР, особливо в контексті захисту бджіл та інших комах. Багато обговорюється обмеження викидів вуглекислого газу та яким чином посилити контроль за тим, щоб сільське господарство використовувало менше води, менше забруднювало навколишнє середовище.

«І це запит не лише федерального уряду Німеччини, він йде з Брюсселю», — додав президент УКАБ.

Алекс Ліссітса зазначив, що німецькі фермери виступають проти цих урядових ініціатив, адже вважають, що за таких умов вони будуть неконкурентоздатними на зовнішніх ринках, що може також призвести до втрати робочих місць.

«Як показує практика сьогодення, дійсно, у суспільстві жваво точаться дискусії, викликані зміною аграрної політики у всьому світі. Особливо це стосується проблем, які існують у сільській місцевості. Не велика таємниця, що і в Україні величезна кількість людей, особливо, які проживають у селах, також протестують проти того, щоб не використовувалися неконтрольовані ЗЗР, добрива тощо», — додав він.

На думку Алекса Ліссітси, головне питання в тому, яке співвідношення і яка має бути формула між суспільством, особливо сільськими регіонами, державою та виробниками сільськогосподарської продукції, а також споживачами.

«Беззаперечно, вона має бути продуманою! Вважаю, що вже сьогодні необхідно розпочинати ці дискусії в Україні, щоб у майбутньому запобігти подібним протестам», — підсумував він.