Україна втрачає черноземи через відсутність ринку землі

11 червня 2018, 08:00 4219

В Україні процес зниження якості чорноземів з 2011 р. дещо уповільнився і на сьогодні наша країна втрачає 130 кг гумусу на 1 га.

Про це розповів генеральний директор «Української аграрної конфедерації» Павло Коваль в ефірі одного з телеканалів, повідомляє УАК.

На його думку, до такої ситуації призвели декілька факторів.

«Зокрема, різкі кліматичні зміни, які перетворюють наш південний степ на напівпустелю. В Україні близько 15 млн га — а це третина  із наявних майже 42 млн га — підлягають зрошенню й на державному рівні потрібна ефективна інвестиційна програма із впровадження зрошувальних систем», — сказав він.

Коваль також підкреслив, що аграріям також необхідно змінювати систему землеробства, за якої відбувається природне відтворення чорнозему.  

«33% світових запасів чорнозему — це українські землі, які почали втрачати запаси гумусу ще за радянських часів, коли рівень інтенсифікації аграрного виробництва був найвищим. На жаль, Україна за останні десятиріччя вже втратила 0,1% гумусу. На перший погляд цифра не значна, але це можна буде відтворити лише протягом 100 років раціонального використання земель», — відзначив він.

Коваль вважає, що відсутність ефективного та прозорого ринку землі не сприяє відновленню ґрунтів.

«Відсутність персоніфікації власності і відповідальності за використання землі — це один з факторів, який знижує її якість», — вважає він.