Думка: Україна може стати майданчиком для випробовування незареєстрованих пестицидів

28 лютого 2018, 15:00 3213

Прийняття законопроекту № 6606 перетворить Україну на майданчик для випробовування незареєстрованих пестицидів або на полігон для утилізації пестицидів.

Таку думку висловив власник групи компаній Ukravit Віталій Ільченко під час прес-конференції в середу, 28 лютого.

«В Україну можуть потрапити продукти, які є забороненими до використання в тому ж ЄС, адже там період реєстрації препаратів триває до 10 років. У нас цей процес займає набагато менше часу — до 2 років. А за умови прийняття законопроекту № 6606 іноземні компанії зможуть завозити на територію країни взагалі невипробувані і недосліджені продукти», — зазначив він.

За словами Віталія Ільченка, «під виглядом наукових експериментів приховано те, що компанія завезе 5 чи 10 літрів/кілограмів такого продукту, отримає його експериментальну реєстрацію в Україні і матиме змогу три роки імпортувати до країни десятки тисяч тонн таких препаратів, а два роки потому ще допродувати залишки».

Власник групи компаній Ukravit додає, що для наукових експериментів, «в тому числі для наших наукових установ, немає обмежень щодо ввезення новітніх діючих речовин в Україну». 

«Ця норма лише стримує імпорт готової продукції», — констатує він.


Для довідки: на цьому пленарному тижні Верховна Рада України планує розглянути кілька аграрних законопроектів, серед яких і проект закону № 6606 про внесення змін до статті 4 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» щодо ввезення пестицидів на митну територію України.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua