Думка: Ринки основних сільгоспкультур стали важкопрогнозованими

14 серпня 2019, 08:00 1199

Тенденції на ринку зернових традиційно залежать від обсягів урожаю та споживання у світі. Однак суттєвий вплив на ринки чинить політичний фактор.

Про це заявив менеджер «НІБУЛОНу» з оптової торгівлі зерновими культурами Олександр Волошин, йдеться у повідомленні компанії.

«Торговельна війна між США і Китаєм, яка ще й досі не закінчилась, постійно чинила тиск на ринки кукурудзи і сої. Враховуючи специфіку вирішення політичних питань на такому рівні, можна сказати, що ринки основних сільськогосподарських культур стали важкопрогнозованими, а цінові тренди базуються не лише на фундаментальних факторах та глобальному балансі попиту і пропозиції. У зв'язку із все зростаючим останніми роками обсягом експорту українських зернових, практично будь-який ринок із попитом є перспективним для України», — зазначив він.

На думку експерта, вітчизняним аграріям та експортерам доведеться докласти великих зусиль, аби реалізувати на зовнішньому ринку надлишки сільськогосподарської продукції в умовах обмеженого попиту та жорсткої цінової конкуренції.

Традиційними ринками збуту для українських зернових є країни Європейського Союзу, Північної Африки та Близького Сходу (Єгипет, Саудівська Аравія, Лівія, Марокко, Туніс). Відносно нещодавно українська продукція вийшла й доволі успішно закріпилася у Південно-Східній Азії (Індонезія, Бангладеш, Китай).

«Однак ситуація та торговельні потоки на світовому ринку доволі часто змінюються у відповідь на природні катаклізми чи політичні рішення у тій чи іншій країні, тож перспективний ринок може виникнути у будь-який момент», — додав Волошин.