Думка: Настав час знижувати ціни на добрива в Україні

01 листопада 2018, 14:25 3283

Дефіцит добрив та завищені ціни на них змушують фермерів економити на підживленні оброблюваних земель. Це призводить до незворотної втрати родючості ґрунтів, зниження врожайності та якості зібраного збіжжя.

Про це повідомив голова громадської спілки «Аграрний союз України» Геннадій Новіков, говориться у повідомленні об'єднання.

Він зауважив: більшість українських фермерів зацікавлені у тому, щоб згідно з технологічною картою внести всі необхідні засоби захисту рослин і стимуляції росту й отримати якомога більший і якісніший врожай. Однак, далеко не всі мають для цього можливості.

«Фінансові інструменти, які надає держава аграріям, у більшості випадків не працюють. Банки ж взагалі не кредитують фермерів, які мають менше 500 га землі. А тим, кому пощастило отримати кредит, доводиться виплачувати за нього занадто високий процент», — підкреслив голова АСУ.

Поглиблює проблему й те, що через дефіцит українським фермерам доводиться платити за мінеральні добрива на 40% більше, ніж аграріям у сусідніх країнах. Це призводить до того, що вітчизняні виробники виявляються неконкурентними на міжнародних ринках.

«90% добрив ми отримували через Російську Федерацію. Уряд фактично перекрив доступ російських компаній на український ринок, не давши жодної нормальної альтернативи. При нинішній ціні на газ українські виробники добрив неконкурентоздатні. Імпорт з інших країн дорогий і не здатен в повній мірі перекрити потреби фермерів», — підкреслив Геннадій Новіков.

Заступник міністра аграрної політики та продовольства Віктор Шеремета відповідальність переклав на високий врожай зернових цього року та небажання трейдерів знижувати ціни на добрива. Хороший урожай і сприятливі погодні умови під час збору призвели до різкого зростання пропозиції на ринку. Через це вартість кукурудзи значно знизилася, а фермери втратили частину прибутків.

«Продавці добрив мають зрозуміти, що доходи аграріїв знижуються, і вони не мають можливості купувати добрива за такими цінами. Тому настав час знижувати вартість добрив», — закликав продавців заступник міністра.

За словами заступника голови ВАР Михайла Соколова, заборона імпорту добрив з Росії, замість пожвавлення роботи українських виробників, призвела до того, що вітчизняним аграріям довелося закуповувати добрива далеко за межами країни.

«Так, там довге логістичне плече і дорожча поставка. Однак при цінах, за якими можуть працювати українські підприємства, поставки з третіх країн все одно більш вигідні. Тому очікувано, що на український ринок почалися поставки з Грузії, Казахстану, Литви, Узбекистану, Польщі й США», — повідомив він.