Думка: Місцева гастрономія стане ресурсом для агротуризму

27 червня 2019, 15:27 1904

Місцеву гастрономію можна розглядати як ресурс для відкриття нових напрямків туристичної дестинації.

Місцеві виробники і фермери вже розвивають цей напрям, об»єднуючись у агрокластери, і популяризуючи, в тому числі, і місцеву «кухню». Про це повідомив заступник міністра аграрної політики та продовольства України Віктор Шеремета під час дискусії «Локальні виробники і гастротуризм як драйвер розвитку територій».

За останніми даними, окрім Києва, лідируюче місце за доходами від туризму займає Львівська область.

За словами заступника міністра, прикладом успішної регіональної ініціативи з надання туристичних послуг є створений за сприяння Мінагропроду агрорекреаційний кластер «ГорбоГори», до участі у якому долучились фермерські господарства.

«Через їжу ми пізнаємо місцеву культуру і спосіб життя на нових для себе територіях. Тому місцеву гастрономію можна розглядати, як ресурс сільських територій для відкриття нових напрямків туристичної дестинації. Регіональні ініціативи з надання послуг зеленого та гастрономічного туризму сприятимуть збільшенню попиту на товари національного виробництва, наповненню місцевих бюджетів, створенню нових робочих місць та розвитку сільських територій», — відмітив Віктор Шеремета.

Крім того, цього року Мінагропрод спільно з проектом ЄС «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні» розпочато імплементацію в Одеській області, яка визначена пілотною, системи винних та гастрономічних маршрутів, як форми розвитку сільського туризму та диверсифікації економічної діяльності на сільських територіях. Також згідно європейських регламентних норм будується перша в Україні Дорога вина та смаку Придунайської Бессарабії.

«Розвиток подібних проектів має низку плюсів для різних сфер. Для соціальної сфери — створення нових робочих місць, збереження та відновлення історико-культурної спадщини. Для економічної — розвиток малого і середнього підприємництва, залучення туристичного потоку, додатковий дохід від обслуговування туристів, зростання бюджетних надходжень», — підкреслив заступник міністра.