Думка: Лідируюча в сільському господарстві область втрачає сільгоспугіддя

31 липня 2020, 10:20 2454

Очікуване валове виробництво зернових на Черкащині в 2020 році становитиме 4,7 млн т, що на рівні минулого року. Але разом з лідируючими позиціями зі збору врожаїв область має великі проблеми з деградацією грунтів.

Про це розповів директор департаменту агропромислового розвитку Черкаської ОДА Анатолій Яріш під час XXІІІ регіонального форуму «Органічна Україна. Черкаси».

«Аграрний сектор економіки Черкаської області демонструє стабільні тенденції зростання в умовах не зовсім стабільної економічної ситуації в країні. Відповідно до оперативного розрахунку загальна площа до збирання зернових в 2020 році становить 715 тис га із них 250 тис га становить рання група», — зазначає Анатолій Яріш.

За його словами, у всіх категоріях господарств планується зібрати 642 тис т картоплі та овочів, 168 тис т — плодів та ягід — 46,8 тис. т. Такі валові збори більш ніж на 100% забезпечують потребу населення Черкаської області.

«За цими хорошими позиціями по збору зернових є великі проблеми з деградацією грунтів — ерозія, засолення, заболочення. Ми втрачаємо сільгоспугіддя. Згідно даних досліджень, якими ми оперуємо, за останні 20 років господарської діяльності в області грунти втратили 20% потенційної родючості. Враховуючи це, органічне виробництво має великий потенціал щоб виправити ці негативні тенденції», — вважає Анатолій Яріш.

Більш детально про виробництво органічної продукції на Черкащині читайте на ORGANIC STYLE


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua