Думка: Дослідження продукції убезпечить виробника від потенційних ризиків

16 вересня 2019, 08:40 1321

Виростили врожай — обов’язково перевірте його якість та безпечність. Адже саме від цього залежатиме, що з ним робити далі — експортувати, вжити в їжу, використати на корм худобі тощо. Крім того, така перевірка захистить життя і здоров'я людей, екологію навколишнього середовища.

«Належна безпека та якість продукції — це вимоги сучасної дійсності, коли будь-що споживача задовольнити не може, бо саме він, споживач, і є регулятором рівня виробництва й попиту на ринку. Тому кожна країна має затверджені стандарти якості та безпеки готової продукції. В Україні сьогодні їх регулює ДСТУ, та оскільки наша країна прагне до євроінтеграції, ми поступово переходимо на європейські стандарти: наприклад, залишкову кількість пестицидів у продукції ми визначаємо відповідно до Регламенту (ЕС) №396/2005», — вважає керівник сервісно-аналітичного центру «Інституту здоров’я рослин» Ірина Перехрест.   

За її словами, «Інститут здоров’я рослин» досліджує продукцію рослинництва, насіння сільськогосподарських культур, зернові та зернобобові культури і продукти їхньої переробки, крупи, плодоовочеву продукцію, продукцію бджільництва, мед, олії на показники безпеки — токсичні елементи, залишкову кількість пестицидів (понад 160 показників), мікотоксини.

«Ми застосовуємо найрізноманітніші методи досліджень — від скринінгу до хроматографії, — пояснює пані Ірина. — Оскільки для деяких продуктів достатньо скринінг-методу, однак, наприклад, якщо ви експортуєте продукцію бджільництва, партнери вимагатимуть уже розширеного дослідження вашої продукції».

Крім того, дослідження продукції проводять за агробіологічними показниками й безпосередньо показниками якості. Так, у зернових, зернобобових культурах, продуктах їхньої переробки, крупах, кормах та комбікормах виявляють вологість, засміченість, білок, інші показники. В овочах, фруктах, плодоовочевій продукції та продуктах їх переробки — сухі речовини та/або вологі, сухі речовини, нерозчинні у воді, тощо; крім того, вчені оцінюють їхній зовнішній вигляд, консистенцію, колір, смак і запах. Ці дослідження визначають якість і придатність продукції до вживання у загальному й убезпечують як виробника, так і споживача від багатьох потенційних ризиків.