Думка: Для України розвиток ланцюжків доданої вартості в кластерах є новим підходом

10 грудня 2020, 14:26 1649

В Європі кластери розвиваються вже тривалий час і надають вагомий внесок в економічний розвиток країн. В ЄС налічується 2950 кластерів, які забезпечують 40% усіх робочих місць, 55% фондів ЗП, 50% експорту, 87% всіх патентів. Для України розвиток ланцюжків доданої вартості, як інтегрована частина розвитку кластерів, є відносно новим підходом.

Про це розповів координатор проєкту Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH Сергій Пономарьов під час семінару «Кластери — взаємодія, інновація, комерціалізація».

«У багатьох країнах є свої документи, політики на рівні держави стосовно кластерного розвитку. Враховуючи те, що Угода про асоціацію з ЄС націлена на зміни в українській економічній політиці GIZ, в рамках реалізації проєкту щодо імплементації положень підтримуємо напрямок кластерного розвитку в регіонах. Зараз працюємо в трьох пілотних регіонах — Харків, Львів та Запоріжжя», — зазначає Сергій Пономарьов.

За його словами, GIZ сприяє розвитку в Україні нових кластерних ініціатив з фокусом на залучення широкого кола малого та середнього бізнесу.

«Як показує європейський досвід, важлива не лише робота кластерів, але й співпраця між кластерами з різних галузей. Участь малого і середнього бізнесу в кластерах призводить до більшої кількості інновацій, дає поштовх до зростання власних бізнесів», — розповідає Сергій Пономарьов.


Людмила Лебідь, AroPortal.ua