Думка: Агрострахування без держпідтримки неможливе

18 серпня 2021, 08:00 2387

Україна — чи не єдина європейська країна, де державна підтримка агрострахування в тому чи іншому вигляді була повністю відсутня, тому необхідність прийняття відповідного закону назріла давно.

Таку думку висловив заступник директора департаменту андеррайтингу та продукт-менеджменту страхової компанії ARX Віктор Андрейчук у своєму блозі на ЕП.

«Ринок агрострахування ніде в світі не набув розвитку без держпідтримки, адже ціна страхового покриття є високою і потребує компенсації з боку держави. Норма закону про компенсацію державою до 60% страхових платежів, сплачених агровиробником, повинна суттєво здешевити навантаження для фермерів та запустити повноцінний механізм захисту наших аграріїв», — пояснює він.

На думку експерта, погодні катаклізми останніх років доводять, що без чіткого та системно злагодженого механізму агрострахування Україна з інтервалом у кілька років буде зустрічати ситуації, подібні до минулорічної — дефолти, відсутність розрахунків за кредитами, невиконання контрактів, масові пікети агровиробників та, подекуди, суїцидальні випадки доведених до відчаю фермерів.

«Можна очікувати, що під чітким контролем регулятора страхового ринку, яким є Нацбанк та Мінагрополітики, в жодному разі не вдасться повторити плачевну історію з механізмом запуску агрострахування двадцятирічної давнини. Страхові компанії будуть першими сигналізувати про будь-які порушення механізму», — запевняє він.  

Віктор Андрейчук вважає, що акцент варто робити на індексних рішеннях, що забезпечать покриття катастрофічного ризику, яким для нашої країни є посуха, а по ризиках перезимівлі зупинитись на класичних продуктах. 

«Ми впевнені, що повноцінне щорічне бюджетування цієї статті витрат є для держави набагато передбачуванішим інструментом управління, ніж «сподівання на краще» та незнання, коли трапиться наступна посуха, в якому регіоні та в якому розмірі понесуть збитки фермери, та де взяти кошти на їх підтримку. Досвід усього цивілізованого світу це підтверджує», — підсумував він.