МКМТ подала апеляцію щодо введення квот на імпорт міндобрив

19 травня 2021, 16:47 2674

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (МКМТ) 18 травня 2021 р. подала апеляційну скаргу щодо рішення суду стосовно квотування імпорту міндобрив.

Таку інформацію озвучив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики. Про це повідомив генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Роман Сластьон.

Висоцький зазначив, що проблеми зі сплатою судових зборів за апеляційною скаргою від Мінекономіки виправили.

У свою чергу керівник Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції Максим Кисельов повідомив позицію Мін'юсту. Вона полягає в тому, що рішення ОАСК щодо зобов'язання Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі ввести квоти «не підлягає примусовому виконанню». Крім того, він вважає, що навіть немає підстав порушувати виконавче провадження за невиконання цих рішень і немає кого притягати до відповідальності.

«УКАБ вважає, що ОАСК вийшов за рамки своїх дискреційних повноважень, вказуючи, які рішення має приймати Міжвідомча комісія як колегіальний орган, який приймає рішення шляхом голосування його членів», — зазначив Роман Сластьон.


Для довідки: Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України 23 квітня 2021 р. подало апеляційну скаргу на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва щодо зобов'язання прийняти рішення про введення квот на імпорт мінеральних добрив.

В серпні 2019 року було розпочате спецрозслідування щодо імпорту мінеральних добрив до України. За його результатами Мінекономіки підготувало висновки, якими передбачалося введення квот на імпорт азотних та комплексних добрив.

Після оприлюднення цих висновків представники аграрних асоціацій були обурені викладеними у них доводами, а також обсягами квот, які завідомо формували дефіцит та ще більше призводили до монополізації ринку України з боку Ostchem.

Після численних нарад та громадських обговорень, вивчення всіх неупереджених фактів МКМТ прийняла рішення про недоцільність введення квот та їх суперечність національним інтересам України. 

31 березня 2021 р. Окружний адміністративний суд міста Києва виніс рішення, якими скасовує рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі (МКМТ)  про недоцільність квотування на ринку добрив та зобов'язує МКМТ ввести квоти на імпорт мінеральних добрив до України.