Милованов: Структура посівних площ суттєво не зміниться після запуску ринку

17 грудня 2019, 17:20 1979

Суттєвих змін в структурі посівних площ в найближчий рік не очікується, оскільки ринок землі буде запущено в жовтні 2020 року, після завершення сезону.

Таку думку висловив міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов під час відкритого публічного прес-марафону обговорення земельної реформи.

«Зараз будуть процеси накопичування землі в оренді, агровиробники добиратимуть землю в оренду, але суттєвих змін в структурі в перший рік відкриття ринку землі не буде», — вважає він.

За словами міністра, багато залежатиме від того скільки землі буде продаватись, але за прогнозами це не буде великий обсяг — на рівні 5-7% на календарний рік.

«Найбільші зміни ми очікуємо в податках тому що ціна землі зросте, а також збільшаться можливості в залученні інвестицій і, сподіваюсь, почне розвиватися переробка. Також ми оцінювали вплив на ВВП в короткостроковому періоді — очікуємо ріст 0,23% в наступному році і далі в 0,9-1% через рік, і можливо пізніше 2-3%. Але це залежить від структури ринку землі і того, який варіант законопроекту буде прийнятий», — зазначив Тимофій Милованов.

Він наголосив, що якщо законопроект буде прийнятий з обмеженнями, то вплив на економіку від зняття мараторію на продаж сільськогосподарських земель буде менший.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua