Мартинюк: Українські аграрії здатні бути бездотаційними

08 жовтня 2018, 12:52 1615

Система дотацій як система простого розподілу коштів між агровиробниками  — приречена, більш того — лише ослаблюватиме аграрну галузь України.

Таку думку висловив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк в інтерв«ю Agravery.com.

«Я можливо говорю не зовсім популярну серед аграріїв річ, але я впевнений, що українське сільське господарство в українських кліматичних та економічних умовах здатне бути прибутковим. Коли ти розумієш вхідні дані: світову ціну на твою продукцію, площу земельного банку, вартість сировини, ти працюєш над оптимізацією своїх витрат. Коли ти бачиш, що тобі дають омріяні €700 на гектар, як в ЄС, то ти розумієш, що ці €700 — це гарантований дохід, який дає можливість неефективно господарювати, все рівно лишатись в плюсі», — сказав Мартинюк.

Він підкреслив, що система дотацій повинна діяти, але має бути спрямована виключно на точки зростання, і виключно до моменту, коли ця підтримка стане непотрібна.

«Тобто коли ми виведемо тваринництво до тих обсягів виробництва, що ми взяли за мету, ми будемо скорочувати підтримку, а кошти перенаправимо в інший сегмент сільського господарства. На жаль, це буде не скоро», — наголосив Максим Мартинюк.

Він зазначив, що поточна програма по тваринництва має діяти хоча б 5 років. Якщо вони триватимуть менше 3 років, це дурно витрачені кошти