Малим фермерам виділять 1/5 аграрного бюджету

02 липня 2019, 10:03 1649

П’ята частина аграрного бюджету України передбачена малим виробникам.

Про це зазначила заступник міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова під час шостого пленарного засідання на тему: «Міграція, сільське господарство та розвиток сільської місцевості» в рамках 41-й сесії Конференції ФАО у Римі.

Вона зазначила, що третина населення України проживає в сільській місцевості, три мільйони з яких зайняті у сільському господарстві. 

«Праця цих людей формує 15% ВВП країни і майже 40% в загальному експорті країни, при цьому на малих виробників припадає практично половина валової продукції сільського господарства. Існує пряма залежність між забезпеченням сільського господарства працівниками та міграційними процесами. Тому ми вітаємо увагу, яку ФАО приділяє питанням міграції, включаючи мінімізацію її негативних наслідків та використання нових можливостей», — доповіла Олена Ковальова.

Вона додала, що міграція є частиною процесу розвитку, проте важливо створювати умови для формування нових робочих місць в сільській місцевості. І тут пріоритетними завданнями є, по-перше, покращення якості життя сільського населення шляхом реалізації політики розвитку сільської місцевості та зміцнення економічного потенціалу місцевих громад, по-друге, розширення інклюзивної зайнятості в аграрному секторі.

«Питання підтримки малого та середнього аграрного підприємництва, включаючи сімейні фермерські господарства, тут мають вирішальне значення. П«ята частина аграрного бюджету України (програми підтримки) передбачена малим виробникам, втім, право їх участі в інших програмах підтримки не лімітується», — наголосила Олена Ковальова.