Ліссітса: Сектору необхідне своє міністерство, але у новому форматі

12 серпня 2019, 09:58 1822

Навколо питання доцільності існування Міністерства аграрної політики і продовольства точиться жвава дискусія як у суспільстві, так і серед членів новообраної ВРУ, ймовірних майбутніх членів уряду. У цілому питання глибше: зберегти нам діючу систему управління у сільському господарстві чи змінювати?

Таку думку висловив президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ), генеральний директор ІМК Алекс Ліссітса на своїй сторінці у Facebook.

«Мінагропрод існує з першого дня незалежності, перейменовувалося за більш ніж два десятки років не раз, нині це — Міністерство аграрної політики та продовольства України. Як на мене, сама назва міністерства не дуже вдала, але маємо те, що маємо. І в принципі, у даному варіанті аграрне відомство з тими обмеженими функціями і з тими обмеженими можливостями щодо планування, бюджетування та довгострокового стратегічного бачення, мабуть, і не потрібне», — вважає він.

Та якщо копнути глибше, то, на думку Алекса Ліссітси, для українського сільського господарства і аграрного бізнесу в цілому власне профільне міністерство дійсно потрібне, але у новому форматі.

«Який саме для українського агробізнесу і сільського господарства України потрібен формат Міністерства аграрної політики та продовольства, або як ми його пізніше назвемо? Тут є декілька складових. Насамперед потрібно проаналізувати ті проблеми, які у нас є», — додав він.

Проблема перша, на думку президента УКАБ, — нестача людських ресурсів, а це означає, що аграрне відомство має перейматися питаннями освіти, особливо питаннями професійної освіти у сільському господарстві.

«Наше сільське господарство має бути інноваційним. Очевидно, що наше сільське господарство повинне мати свою незалежну наукову складову. Отже, аграрне міністерство має займатися і наукою. Це друга складова. Третя: наше сільське господарство страждає від того, що сільська інфраструктура розбита, а в деяких регіонах повністю зруйнована. А це означає, що нам треба завершити процедуру і процес децентралізації, а значить — потрібно частково віддати Міністерству аграрної політики функції Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства задля розбудови сільських територій», — вважає Алекс Ліссітса.

Він уточнив, що агросектор є експортноорієнтованим, тому Мінагропрод має займатися і промоцією за кордоном нашої аграрної продукції, або ж промоцією експорту в цілому — це четверте. Виходить, що треба частково функції від Мінекономрозвитку віддати профільному аграрному відомству.

«П'яте: нам очевидно треба забрати частину функцій Мінекології, адже сільські території тісно пов'язані з сільським господарством, а екологічні проблеми і сільського господарства, і регіонального розвитку є схожими. Ну і, нарешті, якщо ми дійсно хочемо запровадити земельну реформу в Україні, то аграрне міністерство є абсолютно необхідним, адже воно має бути рушієм земельної реформи у нашій державі», — додав він.

Підсумовуючи, Алекс Ліссітса наголосив, що виступає за збереження Міністерства аграрної політики та продовольства України, але за збереження його у новому форматі з новими функціями, новими підрозділами і новими людьми, які прийдуть довести його до розуму.