Курятина, молочка і зерно: що Україні варто експортувати до ОАЕ

21 березня 2019, 08:00 5819

Об'єднані Арабські Емірати змушенні імпортувати близько 70% продовольства. Найбільше країна імпортує сухе молоко, сир, масло, яйця птиці, м'ясо свійської птиці, цукор та цукрові кондитерські вироби.

Про це йдеться у повідомленні аналітичного відділу Ради з питань експорту продовольства (UFEB).

Як зазначається, ОАЕ — велика нафтодобувна країна з високим рівнем доходу ($110,2 млрд у 2017 році). Сільське господарство становить незначний відсоток ВВП країни.

«Основною перешкодою для розвитку агропромисловості став спекотний сухий клімат і нестача родючих земель. В країні намагаються створити господарства по вирощуванню свійської птиці, великої рогатої худоби, овець, кіз та верблюдів. Та спроби розвитку призвели до засолення ґрунтів та виснаження підземних вод, тому багато ферм були вимушені припинити своє існування», — пояснюють експерти.

Яйця птахів у шкаралупі є топ-продукцією, яку Україна вже постачає до ОАЕ. Зазначається, що даний фабрикат є одним із основних продуктів з експорту продовольства. Імпортний попит на яйця птахів оцінюється у $109,1 млн. Загалом постачання на даний ринок відбувалися з України, Бразилії та США. Українські виробники стали лідером на ринку збуту яєць до ОАЕ, з часткою 25% від усього ринку.

«М'ясо свійської птиці — топова експортна позиція для нашої держави вже не перший рік. Попит на курятину в ОАЕ залишається стабільно високим, а частка поставок українськими виробниками становить 2,5%. Топ-елементами стали заморожені тушки та зрізи (частини тушок). Річний попит м'яса птиці країни у 2017 році становить 453 тис. т загальною вартістю $769,8 млн. Україна виконала поставки продукції лише на $19,2 млн. Перші пробні поставки курятини до ОАЕ вітчизняне виробництво виконало у 2012 році. Топ-імпортерами м'яса свійської птиці є Бразилія, США. Україна — п'ята», — додали в організації.

Уряд ОАЕ докладає великих зусиль до забезпечення країни зерном, оскільки власного майже немає. Загалом імпортний попит на кукурудзу до ОАЕ оцінюється у $143,1 млн, частка України — лише $6,8 млн. Головними постачальниками зерна стали: Аргентина, Бразилія, США. Україна — шоста. Ячменю ОАЕ закуповує загальною вартістю $89,7 млн. Вітчизняне виробництво виконує поставки на $4,1 млн і знаходиться на третьому місці. Головними конкурентами для України стали Австралія та Аргентина.

«Вершкове масло — ще один продукт, який користується попитом у ОАЕ. Імпортні поставки масла до даної країни у 2017 році оцінювалися у $141,5 млн, частка України займає лише 1% ($1,5 млн). Головними топ-імпортерами вершкового масла стали: Нова Зеландія, Данія, Індія. Україна займає десяте місце в рейтингу поставок», — уточнюють в UFEB.

Не зменшується попит на цукор і цукрові кондитерські вироби до ОАЕ. Загальна вартість поставлених цукрових виробів до країни становить $179,6 млн. Імпорт продукції з України — $818 тис. Поставки даної продукції відбуваються з Російської Федерації, Китаю, Туреччини. Загальна вартість імпорту цукру становить $1,14 млрд. Загалом вітчизняний виробник виконав поставку на $2,99 млн. Бразилія, Індія та Аргентина стали основними гравцями на ринку. Україна займає одинадцяте місце в рейтингу поставок.

«Вітчизняним виробникам варто звернути увагу, що топ-продуктами для імпортних поставок до ОАЕ залишаються м'ясо курятини та яйця птахів. На молочному ринку країна віддає перевагу сухому молоку, сиру та вершковому маслу», — стверджують в аналітичному відділі Ради з питань експорту продовольства.

Загалом ринок продуктів харчування ОАЕ оцінюється у $10,7 млрд, агропродукції — $2,34 млрд.